ARAD. În primele două luni ale acestui an, din 85 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, 39 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar, motiv pentru care medicii pneumologi insistă pe importanța prevenției.
„Este foarte important să ne verificăm periodic sănătatea plămânilor. Aceștia nu dor, pentru că au puțini receptori ai durerii, iar simptomele în cazul neoplasmului apar abia când boala este în stadiu avansat. În urma consultului general de specialitate, în funcție de simptomatologie, pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronșice (bronhoscopie). În cazul în care este depistat un țesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras, pe parcursul bronhoscopiei prin utilizarea unei sonde speciale – crio-sondă – cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Țesutul va fi mai apoi analizat pentru stabilirea diagnosticului”, explică dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.
Programări
Pentru o consultație la unul dintre medicii pneumologi, persoanele interesate se pot programa la Biroul de Programări din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, fizic sau telefonic la numărul 0733 441 686, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-17:00 ori on-line pe pagina de internet a instituției la secțiunea „Programări la cabinetele din Ambulatoriul SCJU Arad”. Pentru consultație, este necesară prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie și card de sănătate. Bronhoscopiile se efectuează în regim de spitalizare de zi, pe bază de programare, în urma consultului de specialitate. Cabinetul Medical Pneumologie și Compartimentul de Endoscopie Bronșică sunt situate la parterul clădirii din strada Stephan Ludwig Roth (cartierul Grădiște). Medicul pneumolog este cel care decide, în urma unui consult de specialitate, care investigații sunt potrivite pentru fiecare pacient în parte.
Trimite articolul
XNumarul va crește dacă nu rezolvați problema fumului țigănesc rezultat din arderea de cabluri electrice și a deșeurilor.
Primăria Arad, DSP, ISU, Poliția, mai lucrează cineva la voi pe strada Barbu Lăutaru către podul nou în costrucție?
Sesizări telefonice, scrise și nimic.
Sunt santiere peste tot in oraș. Praful, cimentul de la santiere ne omoara cu zile. Nici un santier nu are sistem de masurare a pulberilor de praf în atmosferă. În plus, masinile de la SylCon Trans sunt peste tot în oraș și ridica praful, fac gropi și distrug șoselele pe care tot ei vin mai apoi si prin santier sa le repare. Maturatuyl în Arad este o glumă proastă. Firmele astea întortocheata, care pe tot felul de licitatii dubioase au luat contractele nu stiu decat sa dea cu matura … ridica praful. A mers cineva in spatele unei masini de maturat stradal sa vada ce rămâne în urmă? Exact … de asta spun ca sunt licitatii dubioase.
Pe nimeni din Primarie nu intereseaza asta, banul sa iasă. Restul …. da-i în colo de oameni.
Cumparati la negru tigari numai din Piata Mihai Viteazul, au garantie si sint stampilate de militie sau cum le zice mai nou “politia p”.