Au fost depuse 1.474 de cereri de finanțare din toată țara, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. În urma evaluării de către experți externi a calității planurilor de acțiune propuse de unitățile de învățământ, 1.391 de proiecte au obținut cel puțin 6 puncte din 10, îndeplinind astfel condițiile pentru finanțare, conform metodologiei.
„Pentru a veni cât mai rapid și mai eficient în sprijinul solicitărilor comunității școlare, deși inițial era prevăzută finanțarea a 750 de unități de învățământ în această primă fază, Ministerul Educației a decis să selecteze și să finanțeze toate proiectele care îndeplinesc condițiile de finanțare conform metodologiei. Astfel, toate cele 1.391 de unități de învățământ care au obținut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanțare în perioada următoare și vor avea la dispoziție trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, transmite Ministerul Educației.
Din județul Arad sunt 39 de instituții de învățământ preuniversitar care vor primi finanțare. Valoarea totală a granturilor finanțate la nivel național este de peste 191 milioane euro + TVA, valoarea medie per grant fiind de 138.000 euro + TVA.
La nivel național, 20% dintre școlile finanțate provin din mediul urban, iar restul din mediul rural. În județul Arad, școlile din mediul urban reprezintă 25,64% din totalul celor care vor primi granturi. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” și școlile gimnaziale „Adam Nicolae”, „Ilarion Felea”, „Avram Iancu” și „Iosif Moldovan” din municipiu, Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Curtici, Școala Gimnazială Sântana și Școala Gimnazială Nr.2 și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”, ambele din Pecica. Restul unităților de învățământ sunt din Agrișu Mare, Apateu, Bârzava, Buteni, Cărand, Cermei, Conop, Covăsânț, Craiva, Fântânele, Felnac, Fiscut, Frumușeni, Hășmaș, Iratoșu, Macea, Mănăștur, Păuliș, Pilu, Secusigiu, Sâmbăteni, Socodor, Șicula, Șimand, Șiria, Vânători, Zăbrani și Zerind.
În ceea ce privește punctajele obținute de școlile arădene în urma evaluării, șase unități de învățământ au obținut 10 puncte din 10, 12 au obținut punctaje între 9 și 9,99, alte 10 au obținut între 8 și 8,99, în timp ce 8 unități au fost punctate cu note între 7 și 7,99. Școlile gimnaziale Nr.2 Pecica, „Pavel Covaci” Macea și Școala Gimnazială Vânători au fost punctate „la limită”, cu note de 6 și 6,50.
Conform evaluării făcute de experții independenți, șapte unități de învățământ din județ sunt încadrate în lista celor cu marginalizare medie, una este încadrată în categoria școlilor cu marginalizare peste medie și severă, două sunt considerate a fi în zone marginalizate (ambele din Pecica), iar o alta este considerată a fi într-o zonă dezavantajată (cea din Sântana).
Conform Ministerului Educației, programul se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon școlar, în special elevilor aparţinând grupurilor vulnerabile, minorităţii rome, celor din mediul rural și urban mic, celor cu dizabilităţi sau cerințe educaționale speciale (CES), elevilor din comunităţi dezavantajate economic, copiilor în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsei locuinței, familiei monoparentale, familiei dezorganizate, sau elevilor expuși altor riscuri sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!