ARAD. CLM a adoptat, în şedinţa de miercuri, 21 septembrie, o hotărâre privind aprobarea proiectului „Centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Arad”, a cheltuielilor aferente acestuia și a Notei de fundamentare privind necesitatea, oportunitatea și potențialul economic al investiției, în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3. Managementul Deșeurilor, Subinvestiția I1.a: Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar.
Valoarea totală a proiectului este de 21.214.242,10 lei cu TVA (4.312.276,07 euro), din care 17.660.111,62 de lei (3.589.818,40 de euro) valoare eligibilă şi 3.554.130,48 de lei (722.457,66 de euro) valoare neeligibilă. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.
Amplasamentele identificate de municipalitate pentru cele patru centre de colectare sunt următoarele: *Șoseaua de Centură FN (două terenuri adiacente Stației de sortare, cu o suprafață totală de 16.730 mp); *Strada Tarafului (două terenuri adiacente cu o suprafață totală de 5.612 mp); *Zona 6 Vânători (teren intravilan cu o suprafață de 153,589 mp); *Zona Industrială Sud (teren intravilan cu o suprafață de 33,576 mp). Terenurile se află în proprietatea Municipiului Arad.
„Primul venit, primul servit”
„În data de 13 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat Ghidul specific – condiții de accesare a fondurilor europene aferente PNRR în cadrul Apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.1., Componenta 3. Managementul Deșeurilor, Investiția I1. Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune, Subinvestiția I1.a ,,Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”. Apelul de proiecte mai sus menționat se va deschide în data de 22 septembrie 2022 și este de tip necompetitiv, pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim alocat apelului, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare 22 noiembrie 2022. Municipiul Arad intenționează să depună în cadrul acestui apel cererea de finanțare pentru proiectul „Centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Arad”. (…) Centrele vor asigura colectarea separată a următoarelor tipuri de deșeuri: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, deșeuri voluminoase, deșeuri textile, lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări. Achiziția bunurilor necesare dotării centrelor se va face în mod centralizat, pentru toți beneficiarii, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, beneficiarii urmând să recepționeze bunurile, montajul și punerea în funcțiune a centrelor de colectare prin aport voluntar și, de asemenea, să realizeze procedurile de achiziție pentru lucrările necesare și a serviciilor aferente” – se arată în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre aprobat de aleşi.
PNRR, „finanţare certă”
Interpelat în legătură cu însemnătatea aprobării acestui proiect de hotărâre pentru municipiul Arad, viceprimarul Lazăr Faur ne-a declarat: „Aradul resimte în acest moment o problemă legată de modul cum gestionăm deşeurile din construcţii, deşeurile voluminoase, mobilier şi alte efecte din gospodăriile oamenilor, apoi cele din grădină – mai ales toamna şi primăvara –, precum şi gestionarea unor deşeuri speciale – gen animale mici moarte şi alte lucruri destul de neplăcute – care în acest moment se colectează şi se gestionează dificil în Arad. Astăzi am aprobat un proiect de hotărâre care prevede o cerere de finanţare pentru construcţia a patru platforme de aport voluntar, unde noi să mergem să depunem acest tip de deşeuri în mod voluntar, în anumite zone ale oraşului. Ele sunt repartizate cam în cele patru puncte cardinale ale oraşului, departe de locuinţe. Noi beneficiem de o finanţare de 4 milioane de euro pentru construcţia şi dotarea acestor platforme. Platformele vor fi betonate, îngrădite, cu un acces controlat şi vor avea containere pentru diferitele genuri de deşeuri despre care vorbeam. Ele vor fi date în administrarea unui operator de deşeuri, după ce sunt construite, şi vor fi operaţionale – sperăm noi – în jur de un an, un an şi jumătate” – ne-a declarat Lazăr Faur.
„Beneficiem de finanţare” – a spus viceprimarul. „Adică beneficiem de finanţare sau doar aplicăm pentru a o obţine?” – l-am întrebat pe Lazăr Faur. „Toate aceste proiecte de hotărâre pe care noi le-am depus pe PNRR în ultimele luni sunt cereri de finanţare. Şi acum vom depune tot o cerere, dar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are o certitudine a finanţării şi noi nu ne facem probleme că nu va fi această finanţare, deşi acum doar depunem cerere, este adevărat” – a răspuns vicele Faur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!