ARAD. În ceea ce privește volumul total de activitate al instanțelor din județul Arad în anul 2021, pe rolul Tribunalului Arad și al celor cinci judecătorii arondate a fost înregistrat un număr total de 48.771 de dosare – cauze noi și stoc – din care 39.306 de dosare la cele cinci judecătorii și 9.465 de dosare la Tribunal. Din acestea, 40.935 de dosare au fost cauze noi înregistrate anul trecut, din care 33.483 de dosare la cele cinci judecătorii și 7.452 de dosare la Tribunal, diferența de 7.836 de dosare reprezentând stocul preluat din anii anteriori. Reprezentanții Tribunalului Arad spun că în anul 2020, volumul de activitate al instanței a fost similar celui din anul precedent, înregistrând o ușoară scădere, de 9,54 la sută, în ceea ce priveşte cauzele nou intrate, fiind înregistrate 6.288 de dosare noi. În schimb, anul trecut, volumul de activitate al Tribunalului Arad a crescut faţă de anul precedent cu 18,51 la sută, în ceea ce priveşte cauzele nou intrate, fiind înregistrate 7.452 de dosare noi.
973 de dosare/judecător În medie, fiecărui judecător i-a revenit spre soluționare 973 de dosare. Cea mai mare încărcătură de dosare/judecător a fost înregistrată la Judecătoria Chişineu Criş – 1.163 dosare/judecător – și cea mai scăzută la Tribunalul Arad – 531 de dosare/judecător. În bilanțul instituției se mai precizează că „din totalul cauzelor rulate, au fost soluționate 41.119 dosare, din care 33.539 la cele cinci judecătorii și 7.580 de dosare la Tribunal, ceea ce reprezintă o soluționare a cauzelor cu care instanțele au fost sesizate în procent de 100,4 la sută. Din numărul total al dosarelor înregistrate la Tribunal și la cele cinci judecătorii, 40.935 de dosare, la data de 31 decembrie 2021, au rămas pe rol 7.652 de dosare, adică 18,69 la sută din cele cu care au fost sesizate, din care 5.767 de dosare la cele cinci judecătorii și 1.885 dosare la Tribunal, iar din acestea din urmă 422 de dosare sunt în materia falimentului. Din stocul prezentat au acumulat vechime de peste 1 an și 6 luni pe rol, 303 dosare, din care 116 dosare la cele cinci judecătorii și 187 de dosare la Tribunal. În ce privește cele 187 de dosare (vechi) de pe rolul Tribunalului, 160 de dosare sunt în materia falimentului, ceea ce reprezintă un procent de 85,56 la sută din totalul cauzelor vechi, 23 de dosare în materii non-penale şi patru dosare în material penală”. “Marea majoritate a acestor dosare (160) se găsesc pe rolul Secției a II-a Civilă și reprezintă dosare de insolvență deschise în perioada vechilor proceduri care nu puneau la dispoziția judecătorului mijloace adecvate în vederea urgentării soluționării cauzelor. De altfel, doar această secție a obținut calificativul <<insuficient>> la acest indicator, celelalte secții fiind cotate ca fiind <<foarte eficiente>>. La ceilalți indicatori de eficiență calificativul obținut a fost de <<foarte eficient>>, atât la nivel de instanță, cât și la nivel de secții”, au explicat reprezentanții Tribunalului Arad. Pentru soluționarea dosarelor au fost necesare, în materie penală în medie 1,4 luni de la înregistrare, iar în materiile non-penale, în medie, 4,5 luni de la înregistrare, iar pentru motivarea hotărârilor pronunțate, în medie în toate materiile un număr de 30 zile – “ceea ce corespunde termenului procedural recomandat de 30 de zile”, punctează reprezentanții Tribunalului Arad.Trimite articolul
XFără îndoială aceste cifre oglindesc o realitate privind cantitatea,numărul dosarelor.De observat ca tribunalul are mai putine cazuri.Dar nu se spune ca aproximativ jumătate din cazuri sunt simple,nu comporta motivații întinse. Ar mai fi de discutat cite cazuri ale instantelor au fost modificate cind au fost atacate,în fond ăsta e oglinda activității. În rest,doar cifre,pe undeva o contabilitate pe jumătate adevărată.
-
Probabil viteza de lucru a functionarilor publici are trei trepte : incet, incetisor si pe loc. Fiind atat de bine platiti, de ce sa isi rupa coatele pe birouri so oboseasca creierasele facandu-si datoria? In plus sa nu uitam de dosarele taraganate doar-doar intra in expirare si interlopii ,,de lume buna,, scapa doar cu arest la domiciliu .
Pai si nu e mai bine sa introducem sistemul electronic de dare a solutiilor,decat sa tinem atatia judecatori captivi la atatea mii de dosare?? Ca sa-i scapam de acest mare “chin” ,haide sa-i eliberam si sa introducem sistemul judecatorului electronic !
In plus, economisim o gramada de bani de la bugetul de stat: nu tu salaroaie babane, pensii nesimtite, privilegii,etc!
Si care ar fi problema,cine nu crede dintre stimabilii judecatori , viitori pensionari speciali,ca nu face fata volumului de munca si exigentelor functiei,are la indemina institutia demisiei.
Dar nu vom vedea asa ceva.
In realitate se freaca menta la greu de catre judecatori si nu numai, acesta este motivul pentru care sunt multe dosare in lucru. Si binenteles, asa isi justifica anumite doleante putorile sistemului de justitie.