402 cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, în județul Arad. Cel mai mare grup de migranți, în perioada iulie-august, a fost descoperit la frontiera Nădlac. Este vorba despre 42 de persoane care au sperat că vor ajunge în Spațiul Schengen, ascunse într-un automarfar. În mare parte, migranții prinși la frontiera româno-maghiară provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.
„În zona de responsabilitate a Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, în lunile iulie și august 2017, au fost depistați încercând să treacă ilegal frontiera româno-maghiară 402 cetățeni străini. Facem mențiunea că la frontiera cu Ungaria, cooperarea transfrontalieră cu autoritățile ungare este foarte eficientă, în acest sens fiind desfășurate acțiuni comune de prevenire și combatere a migrației ilegale și permanent se desfășoară un schimb operativ de date și informații, în vederea depistării persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera. În această perioadă, cel mai mare grup de migranți a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac și a fost constituit din 42 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat în Ungaria, ascunse într-un automarfar înmatriculat în Turcia și condus de către un cetățean turc”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, în subordinea căruia se află Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Arad.
Pe jos spre Ungaria
În general, cetățenii străini prinși încercând să ajungă în Ungaria sunt solicitanți de azil în țara noastră. Până în localitățile din apropierea frontierei, migranții se deplasează cu diferite mijloace de transport, iar de acolo își continuă drumul pe jos către Ungaria. De aceea cei mai mulți migranți sunt depistați între punctele de trecere a frontierei. Ce se întâmplă cu migranții care încearcă să treacă ilegal frontiera? „În cazul cetățenilor străini depistați încercând să treacă fraudulos frontiera în Ungaria, organele de cercetare penală din cadrul instituției noastre vor întocmi acte de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de <<trecere frauduloasă a frontierei de stat>> sau <<tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat>>, persoanele în cauză urmând a fi predate Serviciului pentru Străini de pe raza județului Arad din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, structura responsabilă cu acordarea azilului ori îndepărtarea de pe teritoriul României a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile necesare de ședere”, precizează reprezentanții ITPF Oradea.
45 la sută sunt bărbați
Analizând cazurile înregistrate – la nivelul STPF Arad – de migranți care au încercat să treacă ilegal în țara vecină, aproximativ 45 la sută dintre persoanele depistate sunt bărbați, 15 la sută sunt femei, iar 40 la sută sunt minori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!