ARAD. Medicină internă, Chirurgie generală, Endocrinologie, Nutriţie şi diabet, Cardiologie, Chirurgie şi ortopedie pediatrică, Neurologie, Psihiatrie, Neurologie şi psihiatrie, pediatrică, Pediatrie, Hematologie, Ortopedie şi traumatologie, Gastroenterologie, Chirurgie plastică şi microchirurgie, Urologie, Nefrologie, Pneumologie. Acestea sunt specializările medicale pentru care există cabinete în Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (SCJUA). Cabinetele s-au redeschis în luna mai, odată cu trecerea din stare de urgenţă în stare de alertă. De atunci, funcţionează după reguli speciale: accesul se face exclusiv pe bază de programare telefonică (prin centrala spitalului, la numărul 0257-220000), iar la intrarea în spital pacienţii trebuie să treacă prin triaj epidemiologic.
Aproximativ 400 de persoane se prezintă, zilnic, la ambulatoriul Spitalului Judeţean. Acestora li se adaugă şi pacienţii care se adresează cabinetelor de Dermatovenerologie, Oncologie, Otorinolaringologie şi Oftalmologie din clădirea de pe strada Tudor Vladimirescu şi cei care se prezintă la cabinetele de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie din clădirea Maternităţii.
De la redeschiderea cabinetelor de specialitate din Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, asist.med.generalist Carmen Laza lucrează zi de zi, de la 7.00 dimineața până la ora 15.00, în zona de triaj, destinată pacienților care se prezintă în ambulatoriu.
Ea completează chestionarele COVID-19, verifică temperatura și are grijă ca fiecare persoană care intră în ambulatoriu să poarte mască și să se dezinfecteze pe mâini: „În fiecare dimineață sunt aici, de la ora 6.30. La ora șapte încep să vină primii pacienți. Fiecare pacient ajunge prima dată la mine pentru a trece printr-un triaj epidemiologic. Dacă vreunul nu are mască primește de la noi și are la îndemână dezinfectant. Eu îi verific temperatura apoi împreună completăm chestionarul COVID-19. Dacă totul este în regulă, atunci îl direcționez, în funcție de programare, spre cabinetul medical corespunzător. ”
Cei mai mulți pacienți vin la orele dimineții în ambulatoriu, atât pentru consultații medicale de specialitate, cât și pentru testarea la cerere pentru virusul SARS-CoV-2. „Sunt foarte mulți pacienți care se prezintă în ambulatoriu. La început erau în jur de 500 pe zi iar acum avem aproximativ 380-400 de persoane care trec zilnic pragul ambulatoriului. La început a fost greu pentru că unii nu înțelegeau că trebuie să respectăm câteva reguli simple însă menite să ne țină departe de acest virus. Uneori nu se respectau programările, dar treptat fiecare a înțeles că sănătatea și grija față de semeni este cea mai importantă. Îmi place ceea ce fac și mă bucur că pot să fiu de folos pentru buna desfășurare a actului medical”- spune Carmen Laza, asistent medical generalist în cadrul SCJU Arad.
Trimite articolul
XFoarte amabila, sociabila, serviabila doamna! Felicitari!asa ar trebui sa fie toti asistentii!!