ARAD. Instituţiile de cultură nu se pot autofinanţa în România. Acesta este un lucru general valabil, mai ales când vorbim despre instituţiile de cultură locale sau judeţene. Nu înseamnă că, dacă nu produc suficienţi bani, trebuie să le închidem. Dar, totuşi, poate că trebuie identificată o soluţie reală pentru promovarea lor, pentru aducerea arădenilor în instituţiile de cultură, pentru atragerea consumatorilor de cultură. Raportul de activitate al Complexului Muzeal Arad pe anul 2020 indică faptul că fiecare dintre vizitatorii expoziţiilor de la Muzeu a costat instituţia 408 lei. Poate că vă întrebaţi care este logica acestui calcul. Practic, cheltuielile de capital, cele cu salariile şi cele cu bunurile şi serviciile au însumat, anul trecut, 6.124.000 de lei. Coroborând această cifră cu numărul de vizitatori care au trecut pragul sălilor de expoziţie ale Complexului Muzeal Arad, pentru fiecare vizitator a fost cheltuită suma de 408 lei. În raportul de activitate întocmit de conducerea instituţiei de cultură se arată faptul că, anul trecut, expoziţiile au fost vizitate de 14.992 de vizitatori.
Dintre aceştia, numai 2.954 au şi plătit biletul de intrare care costă 4 lei pentru adulţi, 2 lei pentru studenţi şi pensionari şi 1 leu pentru elevi şi preşcolari. Restul de 12.038 de vizitatori nu au plătit biletul, încadrându-se în categoriile care beneficiază de intrare gratuită la Muzeu, respectiv copii instituționalizați, persoane cu handicap, veterani de război, pensionari care au lucrat minimum 10 ani în instituții de cultură, persoane care lucrează în rețeaua muzeală, colaboratori ai muzeului, membrii ICOM/AICA, grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective. Cei mai mulţi vizitatori neplătitori au fost comasaţi în grupuri organizate, în anul 2020 nu mai puţin de 282 de astfel de grupuri vizitând expoziţiile Complexului Muzeal Arad.
Subvenţii
Sub nicio formă, Complexul Muzeal Arad nu ar putea funcţiona fără subvenţiile oferite de către Consiliul Judeţean Arad. Anul trecut, bugetul total de venituri al instituţiei de cultură a fost de 6.124.000 de lei, dintre care subvenţiile au fost în sumă de 6.045.000 de lei. Gradul de acoperire din veniturile proprii a cheltuielilor instituţiei este de numai 0,7 la sută. În ceea ce priveşte cheltuielile pe anul 2020, cele mai mari sume au mers către cheltuielile de personal (salarii), în sumă de 2.890.000 de lei, apoi către cheltuielile de capital, 1.956.000 de lei şi, în final, către bunuri şi servicii, respectiv 1.281.000 de lei.
Trimite articolul
XPretul biletelorb de intrare este ridicol de mic .
pentru categoriile cu gratuitate trebuie introdus un tarif cu 50% mai mic
Pretul biletelor n-a fost actualizat de zeci de ani !
-
Iti dai seama ca si la acest pret infim , nu se inghesuie oamenii sa viziteze muzeul , daca s ar mai si majora preturile nici atat nu ar mai fi vizitat , cred ca prea multe persoane beneficiaza de intrarea gratuita , si scolarii ar putea sa plateasca 2 lei pt un bilet , iar scolile sa aibe in mod obligatoriu in programa scolara cel putin o vizita anuala la muzeu , in plus de asta cred ca s ar putea reduce si programul muzeului , gen 3 sau 4 zile pe saptamana cu un orar de functionare adaptat dupa orele in care fluxul vizitatorilor a fost mai mare in anii trecuti , elevii sa fie educati si stimulati de asa natura incat sa prinda drag de a face vizite mai dese … cred ca daca s ar vrea s ar gasi metode de crestere a nr de vizitatori , insa totul tine de conducere , daca nu exista cap degeaba vorbim
Sincer… nu prea ai ce vedea la muzeu. Suma de 6 mil cheltuita e enorma. Cu suma aia poti plati drumul pana la bucuresti la toti vizitatorii sa vada Antipa. Daca ar fi orasul lu tata si eu as fi primarul, l-as inchide pe loc. Exista si alte variante de a cultiva populatia de banii aia. Parerea mea