ARAD. Doi arădeni au primit, prin decizia Consiliului Local Municipal, locuinţe ANL. E vorba de două apartamente cu o cameră, situate în două blocuri ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, de pe strada Voinicilor. Andreea Roxana Zenri şi Mircea Dagău sunt cei doi beneficiari cărora le-au fost repartizate locuinţele ANL. Ei au fost selectaţi din lista de priorităţi a persoanelor care au acces la o locuinţă construită prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 86/28.02.2019.
„S-a făcut corespondență cu șaizeci și doi de solicitanți de locuințe construite prin ANL, aflați pe lista de prioritate, însă o parte dintre ei nu mai îndeplinesc criteriile prevăzute de lege referitoare la vârstă, sau au dobândit în proprietate locuință, ori nu au prezentat actele solicitate prin adrese (declaraţie notarială cu privire la nedeţinerea în proprietate a unei locuinţe după 01.01.1990; adeverinţă de la locul de muncă; acte doveditoare în cazul în care s-au produs modificări în situaţia locativă şi/sau familială, care vor folosi la evaluarea corectă a situaţiei actuale, nemodificând punctajul)” – a precizat primarul interimar Călin Bibarţ, în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Noua listă
În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Municipal, aleşii au aprobat noua Listă de priorităţi a solicitanţilor care au acces la locuinţele pentru tineri construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, cuprinzând titularii cererilor depuse până la 31 decembrie 2019. Nu mai puţin de 452 de persoane figurează pe această listă care e deschisă de un solicitant cu 93 de puncte şi e încheiată de unul care a cumulat doar 21 de puncte.
Cum se stabileşte punctajul? „Cine locuieşte cu chirie, primeşte de exemplu, 10 puncte, dovada căsătoriei adaugă alte 10 puncte, un copil aflat în întreţinere ridică punctajul cu 2 puncte, iar pentru fiecare copil minor aflat în întreţinere se adaugă câte un punct. Persoanele cu studii superioare atrag cele mai multe puncte: 15. Absolvenţii cu studii medii primesc 10 puncte, cei cu pregătire profesională primesc 13 puncte, arădenii cu şcoală generală primesc 8 puncte, iar cei fără studii obţin numai 5 puncte. Solicitanţii care au venitul mediu brut lunar/ membru de familie mai mic decât salariul minim pe economie obţin 15 puncte, iar tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială adaugă la punctaj alte 15 puncte. Un aspect deloc de neglijat este vechimea cererii. Cine a aşteptat între 2 şi 3 ani are 6 puncte, între 3 şi 4 ani primeşte 9 puncte, iar pentru fiecare an ce depăşeşte 4 ani, se adaugă alte 4 puncte. În cazul înregistrării unor punctaje egale, solicitanţii vor fi departajaţi în funcţie de starea de sănătate, numărul de copii, vechimea cererii sau invaliditate” – detaliază reprezentanţii municipalităţii.
Chirii modice
În municipiul Arad, Agenția Națională pentru Locuințe a avut iniţial 272 de apartamente, iar în prezent mai are 209, diferenţa de 63 reprezentând apartamente vândute chiriaşilor. Locuinţele ANL se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă. Pentru o locuinţă ANL chiriaşii plătesc între 156,83 de lei şi 425,60 de lei, în funcție de locație, suprafața apartamentului și numărul de camere.
Trimite articolul
Xdaca celelalte criterii sunt de inteles , cel cu studiile e total aiurea
Adica un om indeplineste celelalte conditii dar are studii medii , munceste si isi vede de treaba e dezavantajat fata de altul care are studii superioare. Ce are s… cu prefectura? Un tehncian de ex. ce indeplineste toate criteriile e dezavantajat pt ca nu a avut bani sau conditii sa invete sa intre la facultate si nici daca intra nu ar fi avut bani sa se intretina si trebuie sa munceasca iar colegul lui e avantajat doar de o diploma in plus . Deci conteaza diploma nu omul si situatia lui financiara , de sanatate. etc
Halucinant!
Sunt atâtea locuințe goale dar nimeni nu ia nici o măsură.Si eu nu am proprietatea mea deoarece în trecut am avut probleme cu plata ratelor la banca și am fost blocat peste tot.As dorii sa iau o locuință pt mine dar nu se poate și așa 200 de euro se duc pe chirie când banii aceia pot merge la rata pentru locuință.Statul ar trebui sa ajute oamenii să cumpere locuinte și așa nu mai facem profitabile închirierile de apartamente
numa saraci milogi
nu credeam ca sint atatia milogi in orasul nostru