ARAD. Ministerul Educației a publicat ghidul aplicantului și lista școlilor eligibile pentru prima rundă de finanțări din schema de granturi a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Între cele 1.726 de unități de învățământ cu personalitate juridică se află și 49 de instituții de învățământ preuniversitar din județul Arad. Dintre acestea, 37 sunt în mediul rural și 12 în mediul urban, la Arad, Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Pecica și Sântana.
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar prevede alocarea de granturi de 3 ani, în două loturi, pe parcursul anilor 2022 și 2023 unui număr minim de 2.500 de școli. Alocarea se va baza pe o lista restrânsa a instituțiilor cu risc de abandon școlar întocmita de Ministerul Educației si se va încheia pana la 30 iunie 2023. Granturile vor avea valoarea maximă de 200 de mii de euro.
12 școli la orașe
Pe 1 martie, Ministerul Educației a publicat lista școlilor eligibile pentruprima rundă de finanțare. Pe această listă se regăsesc și 49 de unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Arad, 12 din mediul urban și 37 din mediul rural. Cele din mediul urban sunt școlile gimnaziale „Avram Iancu”, „Adam Nicolae”, „Iosif Moldovan” și „Ilarion Felea” din municipiu, Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” din municipiu, Școala Gimnazială „Pădureni” din Chișineu-Criș, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Curtici, Liceul Tehnologic „Atanasie Marienescu” Lipova, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica și Școala Gimnazială nr.2 Pecica, respectiv Școala Gimnazială Sântana.
Școlile din comune
Școlile arădene din mediul rural eligibile pentru prima rundă sunt școlile gimnaziale din Adea, Agrișu Mare, Apateu, Bata, Bârzava, Buteni, Cărand, Conop, Covăsânț, Craiva, Fântânele, Felnac, Fiscut, Frumușeni, Hășmaș, Iratoșu, Macea, Olari, Păuliș, Pilu, Satu Nou, Sâmbăteni, Secusigiu, Socodor, Șeitin, Șepreuș, Șicula, Șimand, Șiria, Țipar, Ususău, Vânători, Zăbrani, Zărand, dar și liceele din Cermei și Vinga.
Obiectivele proiectului
Conform Ministerului Educației, Monitorizarea implementării se va face „prin intermediul a două obiective finale care prevăd o reducere de 25% la nivel național a școlilor cu prioritate ridicată pe baza indicelui compozit de vulnerabilitate privind părăsirea timpurie a școlii la sfârșitul granturilor de 3 ani (30 iunie 2026) și digitalizarea a 2.500 de școli incluse în programul privind abandonul școlar (31 decembrie 2023). Implementarea investiției conform PNRR va fi finalizată până la 30 iunie 2026”.
Proiectul strategic
Tot pe 1 martie, ministerul a publicat și lista unităților de învățământ eligibile pentru proiectul strategic al Ministerului Educației. Aici sunt cuprinse Școala Gimnazială Chisindia, Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, Școala Gimnazială Peregu Mare și Școala Gimnazială „Mora Ferenc” Zimandu Nou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!