ARAD. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad a prelucrat, de-a lungul anului trecut, 5.171 de cereri pentru carduri europene de asigurări de sănătate şi a emis 126 de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate.
„Certificatele provizorii de înlocuire a cardului se eliberează doar în situații justificate, la solicitarea persoanelor sau a instituțiilor medicale din alte state membre UE, dacă persoana în cauză a beneficiat de servicii medicale care au devenit necesare pe parcursul șederii temporare în acel stat, iar pacientul nu a putut prezenta cardul european” – explică Angela Cosma, director general al CAS Arad.
Aşadar, numărul total al beneficiarilor din 2021 este de 5.297 – mult mai mic faţă de anii precedenți. La baza acestei evoluţii se află, desigur, restricţionarea deplasărilor din pricina Covid.
Situaţia din anii anteriori
Faţă de 2020 (primul an al pandemiei), scăderea numărului beneficiarilor de card european din 2021 este de „doar” 24%. CAS Arad a prelucrat 6.698 de cereri de carduri europene de asigurări de sănătate şi a emis 309 certificate provizorii de înlocuire. Numărul total al beneficiarilor din 2020 a fost, deci, de 7.007 persoane. Adică mai puţin de jumătate din câţi au fost în 2019, când s-au prelucrat 11.504 cereri de carduri europene de asigurări de sănătate şi s-au emis 3.642 certificate provizorii de înlocuire a acestora (un număr destul de mare, cauzat de sincopele existente la acea vreme cu tipărirea cardurilor). Una peste alta, 15.146 de arădeni au beneficiat în 2019 de documentele medicale valabile în UE. Dacă facem comparaţie între anii 2019 şi 2021, constatăm că numărul beneficiarilor de carduri europene a scăzut cu 65% în ultimii doi ani!
Serviciile asigurate
Cardul european de asigurări sociale de sănătate le oferă beneficiarilor dreptul la asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, în Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni. Cardul european acoperă numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.
Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.
Procedura
Cererile de eliberare a cardului european se pot descărca de pe pagina web a CAS Arad (www.casan.ro/casar), secțiunea „Date de contact”, și se pot trimite și online, la adresa de e-mail: casar_card@casar.ro. Cardul îi va fi înmânat beneficiarului de către poştaş, la domiciliul declarat, în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Costul cardului european este suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Perioada de valabilitate a cardului european de asigurări de sănătate este de 2 ani de la data emiterii.
Trimite articolul
Xnici macar nu ar trebui sa existe astea, dupa cnp/ci te identifica in sistem si acolo e tot ce ai nevoie… dar noa… a fost un tun bun la vremea lui