Ştim cu toţii că imobilele sunt, şi au fost dintotdeauna, una dintre cele mai folosite şi totodată cele mai sigure metode de economisire, de transmitere peste generaţii a acumulărilor de capital. Siguranţa acestui tip de investiţie este dovedită de faptul că toţi marii bogaţi ai lumii au o bună parte a averii investită în bunuri imobiliare. Ba mai mult, de fiecare dată când le cresc veniturile nu uită să mai cumpere câteva imobile…
Aşadar, chiar dacă unicul gând la momentul achiziţiei este acela de a avea un apartament al tău în care să locuieşti, faci totodată şi o investiţie imobiliară pentru tine şi pentru familia ta. O investiţie imobiliară pe care, la un moment dat, tu sau urmaşii tăi o veţi valorifica şi de aceea e de preferat să fie o investiţie cât mai bună, pentru ca valoarea ei să crească în timp cât mai mult. Nu ai cum să greşeşti dacă eşti atent la 5 lucruri:
1. Locaţie, locaţie, locaţie!
Este criteriul care, conform specialiştilor, poate să influenţeze preţul cu până la 300%. Ştim cu toţii că există zone “bune”, zone mai puţin bune, ba chiar şi zone în care spui că nu te-ai muta nici dacă ar fi casa pe gratis. Lăsând bravada la o parte, sigur că cea mai bună locaţie e cea ultracentrală, acolo întotdeauna există cerere. Întotdeauna cineva vrea să se mute în buricul târgului, acolo valoarea creşte cel mai mult, iar în perioadele dificile preţurile scad foarte puţin sau chiar deloc. Ca să nu mai vorbim de faptul că, tot la capitolul locaţie, zona ultracentrală a Aradului le are pe toate la îndemână: piaţă, parc, cafenele, teatru, filarmonică, instituţii, bănci, spitale şi policlinici, cele mai bune şcoli etc.
2. Vechimea imobilului
Exceptând clădirile cu valoare istorică şi care sunt excelent conservate, orice imobil nou este mai valoros decât unul vechi. Cu cât un imobil este mai nou, cu atât probabilitatea ca valoarea lui să crească în timp este mai mare. Şi la noi va veni vremea când clădirile vechi vor începe să fie demolate. Gândeşte-te că majoritatea blocurilor au peste 30 de ani, cum crezi că vor arăta la modul cum sunt întreţinute, peste încă 30 de ani? Oare ai cumpăra, atunci, un apartament acolo?
3. Arhitectura clădirii
Deşi poate fi pentru unii un criteriu subiectiv, designul clădirii, frumuseţea acesteia în ochiul privitorului contează atunci când vrei să închiriezi sau să revinzi un apartament. Mulţi subestimează sau chiar ignoră acest aspect, dar clădirea e primul lucru pe care-l vezi când ajungi acasă şi trebuie să-ţi placă! Un design modern, un concept unic, care nu numai că nu e identic dar nici măcar nu se aseamănă cu altele, poate aduce un plus de 10-15% la preţ.
4. Calitatea locuirii
Acest criteriu este unul complex, calitatea locuirii fiind suma avantajelor oferite de locaţie şi de conceptul clădirii. Atunci când evaluezi un apartament trebuie să te întrebi: “Cum voi trăi eu în această clădire?” Şi mai departe: Am toate facilităţile la îndemână? Sunt locuri de parcare în demisol sau parter? Spaţiile comune sunt spaţioase şi luminoase? Există lifturi moderne? Cădirea e expusă la trafic intens sau e retrasă şi liniştită? Ce fel de vecini voi avea? etc.
5. Calitatea materialelor şi a execuţiei
Acest criteriu, pentru a fi relevant, trebuie să-l aplici atât la apartament dar mai ales la clădire, la spaţiile comune. Sigur că în interiorul apartamentului e foarte bine ca finisajele să fie bine executate şi cu materiale de calitate, dar, la o adică, refacerea lor nu implică un efort financiar foarte mare. De o importanţă crucială este ca ceea ce ţine de clădire să fie de o calitate ridicată: gresia de pe holuri, balustradele, finisajele exterioare, termosistemul, hidroizolaţiile, tâmplăria şi altele asemenea, a căror schimbare aduce cheltuieli semnificative şi o perturbare serioasă a locuirii pe perioade lungi de timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!