O semnătură de 5 milioane de euro și o ambiție care va deveni realitate: reabilitarea Cetății Ineului. De ani de zile, primarul Ineului, Călin Abrudan, a încercat să găsească o soluție pentru a readuce la viață Cetatea, iar acum, prin finanțare europeană edificiul istoric va fi reabilitat. Semnarea contractului s-a făcut la Agenția de Dezvoltare Vest, iar finanțarea este de aproximativ 5 milioane euro.
10 milioane într-o săptămână
„În mai puțin de o săptămână, administrația publică locală a câștigat al doilea proiect cu finanțare nerambursabilă din fonduri Europene – Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului. Astăzi am semnat contractul de finanțare cu reprezentanții MDRAP și ADR VEST. Proiectul este în valoare de 23.273.075.37 lei”, a transmis primarul Ineului, Călin Abrudan. Celălalt proiect semnat anterior acestuia, vizează „Reducerea emisiilor de carbon în zona urbană Ineu”. Tot cu o valoare de 5 milioane euro, prin acest proiect se vor realiza piste de biciclete, pod nou peste Crișul Alb, stație de bike sharing, transport public în comun cu un autobuz electric articulat; stații noi de autobuz.
„Pentru un oraș ca Ineul, să semnăm contracte de finanțare de 10 milioane de euro într-o săptămână înseamnă foarte mult. Orașul se va dezvolta, iar prin ultimul proiect – cel privind Cetatea, vom avea o atracție pentru turiști, dar nu numai”, a mai spus Abrudan.
4 ani pentru Cetate
Practic, proiectul privind reabilitarea Cetății se va întinde pe o perioadă de maxim 4 ani, urmând ca cel mai probabil lucrările să înceapă în primăvara anului viitor. Se va investi în reabilitarea acoperișului, construcției în sine, tâmplăriei, finisajelor, instalațiilor, dar și pentru iluminatul arhitectural. Deși în prima etapă, după reabilitate clădirea Cetății nu va beneficia de dotări, administrația încearcă încă de pe acum să găsească finanțare pentru ca toate obiectivele propuse să fie atinse. Practic, Cetatea va găzdui săli de muzeu – armament și exponate, săli de conferințe, ateliere de lucru pentru liceeni, dar și apartamente amenajate în stilul diverselor perioade istorice – perioade în care Cetatea Ineului a fost „vie”.
„Vrem să readucem Cetatea la viață. Să fie acel punct de atracție și de interes pe care toată lumea să își dorească să îl vadă”, a mai completat Abrudan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!