ŞIRIA. . Se împlineşte o jumătate de secol de când Emil Monţia a plecat în ceruri, să le cânte îngerilor frumoasele noastre melodii populare.
Mă plimb agale prin sălile de expoziţie ale muzeului din Şiria, amenajat frumos în Castelul Bohuş. Câtă istorie, câtă cultură şi civilizaţie – românească şi europeană – este adunată în acest loc de aducere aminte! Obiecte, oameni şi locuri de pe plaiurile arădene, iar la loc de cinste, cei doi mari corifei ai culturii şiriene, arădene şi naţionale – Ioan Slavici şi Emil Monţia.
Emil Monţia s-a născut la 6 ianuarie 1882 la Şicula. A studiat dreptul, profesând ca avocat, iar din anul 1906 s-a stabilit la Şiria, unde şi-a realizat întreaga operă. Marea lui pasiune a fost folclorul, în special muzica populară. A cules doine, cântece de joc, colinde, balade, basme şi poezii populare, multe dintre ele văzând lumina tiparului în reviste din epocă.
Înzestrat cu talent de compozitor, Emil Monţia a compus mai multe opere muzicale de inspiraţie folclorică pentru cor, pian şi orchestră, cele mai cunoscute fiind „Fata de la Cozia” şi „Haiducul Cercel”, piese intrate în repertoriul muzical românesc şi internaţional. A activat şi pe tărâm patriotic, fiind unul dintre delegaţii ardeleni care au votat la Alba Iulia Marea Unire de la 1918, fiind ales în Marele Sfat Naţional Român.
Citiți principiile noastre de moderare aici!