Veşti triste pentru locuitorii judeţului Arad: au parte de tot mai puţin spaţiu verde, deşi normele europene ne obligă să creştem suprafaţa de verdeaţă pe cap de locuitor. Faptul este recunoscut de Primăria Municipiului Arad într-un studiu care vizează dezvoltarea urbană (Planul integrat de dezvoltare urbană). Aici se indică extrem de clar faptul că, pe parcursul a şapte ani, în judeţul nostru au dispărut peste 50 de hectare de spaţiu verde.
„Conform datelor cuprinse în Anuarul statistic judeţean 2007-2008, în judeţul Arad suprafaţa spaţiilor verzi a scăzut de la 407 ha în 2000, la 355 ha în 2007”, se precizează în studiu. Iar în evidenţe nu au intrat ultimii doi ani (2008 şi 2009), când suprafaţa spaţiilor verzi s-ar putea să fi scăzut din nou.
În documente se arată şi faptul că majoritatea oraşelor din judeţ se confruntă cu „probleme comune privind calitatea scăzută a aerului, înaltul nivel de trafic şi congestie a traficului, nivelul crescut de zgomot ambiental, mediu construit de calitate scăzută, emisii de gaze (…). Aceste probleme apar datorită modificărilor în stilul de viaţă (dependenţei de maşini, creşterea numărului de gospodării individuale, creşterea utilizării resurselor pe cap de locuitor) şi modificările demografice”.
Doar cinci metri pătraţi
Se precizează, de asemenea, şi faptul că, potrivit normelor europene, fiecărui cetăţean trebuie să-i revină, până în anul 2010, 20 metri pătraţi de spaţiu verde, iar, până în 2013, 26 metri pătraţi. Locuitorilor din municipiu Arad le revine doar ceva peste 5 metri pătraţi de spaţiu verde.
Studiul mai recunoaşte şi faptul că una dintre problemele cu care se confruntă Aradul este insuficienţa spaţiilor verzi şi că investiţiile în acest domeniu s-ar justifica pe deplin.
Patru oraşe cu probleme
Deşi judeţul Arad dispune, potrivit specialiştilor, de suprafeţe întinse de zone verzi, patru oraşe o duc rău la acest capitol. În Planul integrat de dezvoltare urbană se arată faptul că „deşi majoritatea oraşelor din judeţ se încadrează, din punct de vedere al spaţiului verde pe cap de locuitor, în normele europene”, excepţie fac municipiul Arad şi oraşele Sântana, Sebiş şi Curtici. Cel mai bine la capitolul spaţii verzi după municipiu (datorită întinderii sale – n.r.) stă oraşul Ineu, cu peste 60 de hectare de spaţiu verde (în parcul oraşului), iar cel mai prost Sântana cu nici cinci mii de hectare de verdeaţă!
Dezastru în 2004
Statistica spaţiilor verzi arată faptul că în anul 2004 a dispărut din peisajul judeţului Arad cele mai multe spaţii verzi. Dacă în 2003, judeţul beneficia de 458 de hectare (anul 2002 consemnând cea mai mare creştere la acest capitol, de la 407 la 441), în 2004 Aradul rămăsese doar cu 304 hectare de spaţiu verde!
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!