Am aruncat o privire mai atentă asupra proiectului de buget pe anul 2024 propus de Primăria Municipiului Arad, pentru a vedea câţi bani primesc instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Local Municipal. În primă fază am analizat banii pe care îi primesc strict pentru organizarea sau participarea la evenimente de anvergură, iar ulterior ne-am uitat și la bugetul total al fiecărei instituții în parte.
Filarmonica, trei evenimente
Cu toate că este instituția culturală din subordinea municipalității care s-a bucurat în 2023 de cea mai mare creștere a numărului de spectatori, având o grămadă de concerte organizate cu casa închisă, Filarmonica Arad primește cea mai mică finanțare pentru evenimentele de mare anvergură. În bugetul pe 2024 sunt cuprinse doar trei astfel de evenimente: Aniversarea Corului Academic – finanțată cu 80 de mii de lei, seria de concerte „La Băncuțe” – 100 de mii de lei, respectiv concertul Rock Simfonic – 200 de mii de lei. Lipsesc de pe această listă „Festivalul internațional Toamna Muzicală Arădeană” și Gala de Operă Open Air, însă managerul Filarmonicii, Laurențiu Muntean, spune că aceste evenimente vor avea loc, iar banii vor fi alocaţi la mijlocul anului, printr-o rectificare bugetară.
FITCA şi speranţa
Situația este asemănătoare și la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, instituție care nici anul acesta nu are cuprinsă în buget finanțarea Festivalului Internațional de Teatru Clasic. Instituția a primit, în schimb, 150 de mii de lei pentru participarea la festivaluri de teatru în țară și străinătate, 400 de mii de lei pentru Festivalul Internațional de Teatru Nou (care ar urma să se desfășoare în luna mai), respectiv 630 de mii de lei pentru proiectul „Teatru Multilingv”.
L-am contactat pe managerul Teatrului, Bogdan Costea, pentru a afla care este situația festivalului de teatru clasic. Acesta a declarat că „așa s-a procedat în fiecare an, așa a fost gândit, pentru a fi finanțat din cei 2% care se întorc de la Guvern”. Întrebat ce garanție avem că nu se va întâmpla și anul acesta ca și anul trecut – când FITCA a rămas fără finanțare și nu a mai fost organizat, Bogdan Costea a declarat că nu poate răspunde la această întrebare, „pentru că nu suntem la acel moment”. Practic… vom trăi și vom vedea!
Centrul Municipal de Cultură
Cei mai mulți bani îi va primi, pentru organizarea unor evenimente, Centrul Municipal de Cultură Arad. În total, 6,8 milioane de lei vor merge către evenimente culturale, de tineret, educative, de recreere, cultural-științifice și sportive. La capitolul evenimente cultural-artistice sunt alocate 3.535.000 de lei, cea mai mare sumă mergând către Zilele Aradului – un milion de lei. Urmează evenimentele programate pentru luna decembrie (Târgul de Crăciun, 1 Decembrie, Revelion) – cu 650 de mii de lei alocați, respectiv complexul de evenimente „Cultură și Administrație Arădeană”, cu un buget de 600 de mii de lei. Dintre festivaluri, cei mai mulți bani îi are alocați Festivalul Berii – 300 de mii de lei, urmat de Festivalul Vinului – 250 de mii de lei și Festivalul de film documentar fARAD – 200 de mii de lei. Rock Maris are un buget alocat de 120 de mii de lei, iar Folk Maris 80 de mii de lei. „Simfonia Florilor de Toamnă” are și ea un buget de 100 de mii de lei, în timp ce festivalul AmiFran are 75 de mii, iar Media Art Festival 50 de mii. Pe listă apare și un eveniment nou – „StArt Arad – Proiect de Artă Murală” cu suma de 75 de mii de lei prevăzută în buget.
Flori și 1 iunie
La capitolul Acțiuni educative de tineret și recreative, Centrul Municipal de Cultură Arad a propus – și a primit alocare bugetară – proiecte în valoare de 845 de mii de lei. 320 de mii de lei sunt pentru „FlorAr – expoziție de flori”, iar 200 de mii sunt pentru „Acțiuni cultural-artistice, educative și sportive pentru copii și tineri”. Alți 120 de mii de lei vor merge către ziua de 1 iunie, iar 100 de mii către „O zi cu tata”. Sume de până la 50 de mii de lei vor primi Ziua olimpicilor arădeni, Ziua Europei și Târgul Educației.
Acțiuni cultural-științifice
Cinci evenimente vor fi finanțate în cadrul secțiunii „Acțiuni cultural-științifice”. Este vorba despre Târgul de Carte – 100 de mii de lei, Festivalul internațional de literatură Discuția Secretă – 90 de mii de lei, Festivalul internațional de științe umaniste – 90 de mii de lei, Conferințele Historia – 80 de mii de lei și Festivalul de literatură „Ștefan Augustin Doinaș” – 30 de mii de lei. La capitolul acțiunilor sportive sunt cuprinse doar două proiecte – Cupa Aradului la ciclism, finanțată cu 50 de mii de lei, respectiv Campionatul de Tenis cu Piciorul, finanțat cu 60 de mii de lei.
Minoritatea maghiară, cea mai finanțată
Mult mai bine finanțate sunt acțiunile ce se vor desfășura pe întreaga durată a anului. În total, 1.920.000 de lei merg către astfel de acțiuni. Cei mai mulți bani sunt alocați manifestărilor culturale ale minorității maghiare – 700 de mii de lei. Minoritatea germană și cea a rromilor primesc și ele câte 25 de mii de lei, iar sârbii 20 de mii de lei. 350 de mii de lei sunt cuprinși în buget pentru proiectul „Arad Estival – evenimente artistice, recreative și sportive în incinta Ștrandului Neptun”, în timp ce 200 de mii de lei sunt destinați pentru „Spectacole, concerte și activități cultural-recreative în aer liber și spații convenționale”. „Farmecul copilăriei” și proiecțiile de film în aer liber vor primi câte 100 de mii de lei, iar proiecțiile din cinematografele municipalității au alocată suma de 140 de mii de lei. Încă 100 de mii de lei au fost alocați pentru „Zilele tradițiilor vii în societate”.
„Avem o creștere de aproximativ 12% a bugetului, ceea ce e un lucru bun. Pe lângă proiectele organizate de noi, avem și banii pe care îi dăm în sesiunile de finanțări nerambursabile. Chiar în această perioadă suntem în pregătire cu documentațiile și în momentul în care se aprobă bugetul vom da drumul primei sesiuni, ca să fim cât mai rapizi”, spune Daniela Pădurea Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură.
Bani pentru religie
De menționat că tot din bugetul Centrului Municipal de Cultură vor pleca 1,7 milioane de lei și către cultele religioase. 28 de parohii și biserici din municipiu vor fi finanțate de CMCA în 2024, cele mai mari sume urmând să meargă către Parohia Ortodoxă Arad Centru – 200 de mii de lei, Parohia Ortodoxă Română Arad Șega II – 150.000, Parohia Ortodoxă Română Aradul Nou – 125.000 și parohiile ortodoxe române Micălaca Veche II (Orizont) și Gai – câte 100 de mii de lei.
Cea mai nouă instituție
Hubul cultural mARTA, cea mai nouă instituție de cultură din portofoliul Primăriei Municipiului Arad, a primit o alocare bugetară pentru organizarea de evenimente cultural de 656 de mii de lei, aproape dublă față de Filarmonica Arad, cu toate că are un singur angajat. Pe lista ce cuprinde evenimentele propuse de Hub mARTA apar 25 de proiecte, cel mai mare fiind „Festival Underground”, cu finanțare alocată de 415 mii de lei. Urmează „Roots (Rădăcini) – workshop Marta”, finanțat cu 44 de mii de lei, „Cronică-între reclamă și protecția consumatorului – workshop Marta”, finanțat cu 35 de mii de lei, proiectele „Workshop mARTA, Renshi de Arad” și producția spectacolului The Voyager – ambele finanțate cu câte 30 de mii de lei.
Urmează pe listă proiectele „Arad, platou de cinema” – 26 de mii de lei alocați, „AR-FUN, WORKSHOP” – 25 de mii de lei alocați, respectiv proiectele „Înființarea trupei Art-Studio”, „Rezidențe artistice mARTA”, „Publicații” și „Organizarea colecțiilor muzeale Muzeul tehnicii și tehnologiei, Muzeul etnografic, dezvoltare turism cultural” – finanțate cu câte 5 mii de lei fiecare. Nu mai puțin de 14 proiecte cuprinse în listă – printre care „Înființare Casa de cultură a studenților”, „Simpozion de sculptură” „Festival de circ”, „Festival de teatru și film pentru elevi” sau „Înființare ansamblu folcloric și Festivalul jocului fecioresc (patrimoniu UNESCO)” au alocată „uriașa” sumă de.. o mie de lei fiecare.
Teatru și film independent
L-am contactat pe Ovidiu Balint, managerul Hubului Cultural mARTA, pentru a afla cum vor fi organizate aceste proiecte, dat fiind bugetul de o mie de lei pentru fiecare. „Proiectele respective au fost cuprinse în buget ca să poată fi cuprinse și în calendarul cultural și vor fi organizate în funcție de sursele de finanțare identificate pe parcurs”, a transmis acesta. Totodată, despre „Festival Underground”, Balint a declarat că „va fi exact ce a fost Fetsivalul Underground. Vom avea teatru și film, producții independente, din țară și străinătate. Vom veni cu mai multe detalii la momentul oportun”.
Bugetele instituțiilor
Cele patru instituții culturale din subordinea Consiliului Local Municipal Arad au un buget total de peste 50 de milioane de lei. Cel mai mic buget îl are Hubul Cultural mARTA – 2.071.000 de lei, toți banii veniți din subvenții de la Primărie. Din totalul bugetului, 753 de mii de lei merg către fondul de salarii. În 2023, Hubul a avut un buget de 310 mii de lei (creștere de 568%)
Urmează Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, cu un buget de 10.243.000 de lei, din care 9.443.000 de lei subvenții de la municipalitate. Din acest buget, 5.571.000 de lei merg către fondul de salarii. Anul trecut, instituția a avut un buget de 10.250.000 de lei (scădere de 0.07%). La Filarmonică, veniturile prevăzute pentru anul acesta sunt de 11.920.000 de lei, 11.370.000 de lei venind din subvenție de la Primărie. Fondul de salarii este de 9 milioane de lei. Anul trecut, instituția a avut un buget de 10.330.000 de lei (creștere de 15,39%)
Cel mai mare buget merge, ca în fiecare an, către Centrul Municipal de Cultură Arad. În bugetul pe 2024, CMCA-ul are prevăzută suma de 26.906.000 de lei, 26.606.000 de lei venind de la Primărie. Fondul de salarii se ridică la 2.189.000 de lei. Anul trecut, CMC-ul a avut un buget de 24 de milioane de lei (creștere de 10,8% anul acesta).
Citiți principiile noastre de moderare aici!