ARAD. Faptul că pot să mai iasă dintre cei patru pereţi ai celulelor, dar şi gândul că îşi fac rost de câţiva bănuţi, îi împinge pe deţinuţii din cadrul Penitenciarului Arad să dorească să meargă la muncă. Închisoarea trimite oameni spre 16 puncte de lucru, unele dintre ele în regie proprie, în timp ce pentru altele au fost semnate contracte cu societăţi comerciale din diferite domenii. Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, ne-a spus că, pe parcursul anului 2014, din efectivul mediu de 1.040 de deţinuţi încarceraţi în puşcăria de pe 6 Vânători, un număr de 477 de persoane private de libertate (tot un număr mediu) au fost folosiţi la muncă. Procentual vorbind, aproape 46 la sută dintre deţinuţi au ales să îşi „câştige pâinea”.
Bine pentru ambele părţi
Faptul că deţinuţii lucrează este benefic pentru toate părţile implicate. Dacă vorbim despre puşcăriaşii care lucrează în regia proprie a penitenciarului, respectiv la fermele închisorii, aceştia câştigă zile de reducere a pedepsei. Mai precis, pentru trei zile de muncă se consideră că au fost executate patru zile din pedeapsă. Avantaje au şi cei care lucrează pentru societăţile care au încheiat contracte cu penitenciarul. Aceştia produc şi bani şi câştigă zile din pedeapsă. Mai precis, fiecare deţinut produce lunar peste 1.000 de lei, dintre care 400-500 de lei ajung în conturile persoanelor private de libertate. Aceşti bani pot fi folosiţi pentru cumpărături la magazinul din penitenciar sau pentru plata convorbirilor telefonice. Domeniile în care muncesc deţinuţii sunt diversificate: cusut încălţăminte, selectare materiale reciclabile, panificaţie, confecţionat ambalaje, tinichigerie-vopsitorie,lucrări în domeniul automotive, confecţionat mobilier sau legumicultură.
Mai multă… libertate
Deţinuţii care lucrează pe timp de noapte câştigă şi mai multă libertate. Potrivit legii, unei persoane private de libertate care prestează două nopţi de muncă i se calculează că a efectuat trei zile de pedeapsă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!