Din capul locului ne dorim ca acest material să nu fie interpretat sub forma unei campanii de denigrare, ci drept unul informativ, care însă își propune să încerce să caute o soluție printre problemele municipiului. Toată povestea începe de pe site-ul www.petitieonline.com, acolo unde a fost creată o petiție, la nivel național, prin care se strâng semnături pentru desființarea Poliției Locale. Vă vine să credeți sau nu, orașul nostru ocupă locul trei printre cele nu mai puțin de 100 orașe din România la capitolul semnături pentru petiţie. O petiție care cere desființarea polițiștilor locali şi pentru care au semnat 17.162 persoane. Dintre acestea, 15.573 semnături provin de la IP-uri diferite. Pe primul loc la semnături anti-poliţie locală se situează, cum era de aşteptat, Bucureștiul, cu 2.550 semnături, ce însumează 14,86% din totalul petiționarilor. Locul doi le revine timișorenilor cu 661 semnături, respectiv 3,85% din total, în timp ce, surprinzător, pe locul trei se situează orașul nostru cu 506 semnături, ceea ce reprezintă 2,95% din totalul semnatarilor.
Anunțul petiției
Dar haideți să vedem cum sună anunțul petiției pe care îl redăm integral: „Adunăm semnături pentru desființarea Poliției Locale, care funcționează ca și o poliție comunistă. Nu au nicio pregătire, incompetenți, inculți, încrezuți. Avem Poliție, nu mai avem nevoie de mafia primăriilor care adună bani din așa zise parcări ilegale și ridicări auto. Așa că DESFIINȚAȚI poliția primăriei!!!!”, e anunţul postat ca susţinere a cererii pe www.petitieonline.com.
Cu nume și prenume
Desigur, cum era firesc și normal, am luat legătura cu reprezentanții Poliției Locale Arad pentru a le cere un punct de vedere legat de această petiție semnată de peste 500 arădeni. Totul, în condiţiile în care unii arădeni au semnat această petiție cu nume și prenume. Ţinem să precizăm însă că nu ne asumăm sub nicio formă veridicitatea datelor furnizate de pe acest site.
Răspunsul Poliției Locale Arad
Iată răspunsul Poliției Locale Arad: „Considerăm că petiția privind desființarea Poliției Locale reprezintă un demers nejustificat și lipsit de consistență. Pesemne că, prin acțiunile sale, această instituție înființată în baza unui cadru legal temeinic elaborat a reușit să aducă atingere și să îi incomodeze pe cei care s-au obișnuit să încalce legea. Înființarea acestei instituții s-a făcut respectând prevederile Legii Poliției Locale (nr.155/2010) și cerințele Uniunii Europene, astfel încât este greu de crezut că ar putea să dispară, pur și simplu, în baza unei petiții. Reamintim că, respectându-se cerințele Uniunii în acest sens, există Poliții Locale în peste 80% dintre țările europene.
Cetățenii onești și corecți, care respectă legile țării și, mai presus de toate, pe cea a bunului simț nu au niciun motiv să se considere amenințați de existența Poliției Locale sau să ceară desființarea ei. În schimb, putem observa că, pentru aceia care obișnuiesc să încalce legi și regulamente, Poliția Locală reprezintă un adversar incomod și temut, care ar trebui eliminat. În ceea ce privește activitatea Poliției Locale Arad, pregătirea profesională a polițiștilor sau numărul de angajați, informăm că activitatea alertă poate fi observată cu ochiul liber, zi și noapte, pe străzile din municipiu. Polițiștii locali sunt instruiți și beneficiază, sistematic, de cursuri de perfecționare. În raport cu numărul solicitărilor venite din partea cetățenilor, numărul angajaților Poliției Locale Arad este, de cele mai multe ori, insuficient”, au răspuns pentru Jurnal arădean/www.aradon.ro, reprezentanții Poliției Locale Arad.
Soluția: O campanie locală
Numărul mic de angajați, invocat şi de Poliția Locală Arad, care nu primește ajutorul dorit din partea tuturor autorităților locale, ar putea fi corelat direct cu invazia de cerșetori care a pus stăpânire pe platformele de gunoi din municipiu. În acelaşi sens am putea continua cu parcurile vandalizate, aurolacii și bețivii de la Gara CFR și de pe Bulevardul Revoluției, cerșetorii care tronează în fața covrigăriilor, piețelor și bisericilor, cetățenii de pe Mărului, boschetarii care dorm la piciorul pasajului ce face legătura cu Grădiște în vecinătatea nou modernizatei Gări cu scări rulante, zecile de adăposturi improvizate din vegetație de la baza liniei de tren ce traversează Micălaca…
În consecință, îi vom lăsa pe arădeni să disece acest subiect și să tragă concluziile aferente: dacă este bine sau nu să avem poliție locală? Dacă nu cumva orașul nostru are nevoie de o amplă campanie la nivel local în care să fie implicate toate autoritățile locale (Primăria Municipiului Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Jandarmeria Arad, Poliția Locală Arad, etc) pentru ieșirea din criza boschetarilor şi vandalilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!