Peste 500 de cazuri noi de depresie în fiecare an, în judeţul Arad. Asta indică statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad. Potrivit specialiştilor, femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii. „În anul 2015, în judeţul Arad, au fost înregistrate 507 cazuri de depresie din care 66% sunt femei, iar în anul 2016 s-au înregistrat 544 de cazuri de depresie din care 70% sunt femei” – precizează dr. Carmen Donici, medic în cadrul Compartimentului de Promovare a Sănătăţii al DSP Arad.
„Femeile sunt, la toate categoriile de vârstă, mai depresive. Dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că femeia este mult mai conştientă de ceea ce se întâmplă cu ea şi se adresează unui serviciu. Deci, dacă depresia e mai frecventă la femei, asta se datorează şi implicării femeii în viaţa de zi cu zi, a conştientizării problemelor cu care se confruntă” – explică dr. Donici.
În realitate, numărul persoanelor diagnosticate cu depresie este mult mai mare decât cel care figurează în statistici. Multe persoane rămân nediagnosticate fie din cauza neprezentării la medic, fie din cauza necunoaşterii simptomatologiei bolii.
Care sunt semnele ce ar trebui să ne dea de gândit? „Semnele depresiei sunt: pierderea energiei, lipsa apetitului, tulburări de somn, anxietate, reducerea concentrării, nelinişte, sentimente de inutilitate, vinovăţie, disperare, gânduri de autovătămare sau sinucidere” – subliniază dr. Carmen Donici.
În ceea ce priveşte cauzele care determină apariţia depresiei, medicul DSP Arad menţionează: istoric de depresie sau tulburare afectivă în familie, anumite evenimente traumatice din viaţa persoanei (violenţă, abandon, deces în familie, divorţ, intrarea în şomaj, depistarea unei boli cronice).
Ce are de făcut o persoană care bănuieşte că suferă de depresie? „Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, odată ce ai conştientizat că ceva se întâmplă cu tine şi cu sănătatea ta, e important să poţi să vorbeşti, să ceri ajutorul. Primul pas e să vorbeşti cu cineva de încredere, apoi trebuie să te adresezi unei persoane specializate: fie profesorului de la şcoală, fie cadrelor medicale, fie psihologului sau psihiatrului.
Depresia, cu dedicaţie…
La 7 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, iar în 2017 acest eveniment este dedicat depresiei. 4,4% din populaţia globului suferă de această boală, în România procentul fiind sensibil mai mare: 5%.
„Una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei” – punctează Constantin Cătană, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
În perioada 7–17 aprilie, DSP Arad organizează numeroase activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!