ARAD. Conform raportului de activitate prezentat de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea (ITPF), în decursul anului 2023, au fost depistați 10.093 de migranți, care au încercat să iasă ilegal din țară prin punctele de frontieră aflate în raza de competență a instituției. Dintre aceștia, la frontiera „verde” au fost depistați peste 2.448 cetățeni străini, în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei.
Potrivit Poliției de Frontieră, există mai multe moduri de operare, documentate de autorități. Asfel, grupurile de migranți se constituie fie în zona Bucureștiului sau Timișoarei, iar de acolo se deplasează spre Arad sau Oradea. Acestea ajung cu mijloace de transport în comun sau cu taximetre până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi o iau pe jos, spre frontiera cu Ungaria. Pentru a nimeri drumul, se folosesc de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație).
Un al doilea mod de operare pleacă de la constituirea grupurilor de migranți în zona Timișoarei și deplasarea spre diferite parcări situate pe autostrada A1 în vederea îmbarcării în semiremorcile automarfarelor.
Mai avem și varianta în care migranții intră legal în România, în general prin Aeroportul Internațional Henri Coandă, în baza unor vize tip D pentru angajare în muncă. La scurt timp după intrarea în România, aceștia sunt depistați, în urma activităților de prevenire, în zona de frontieră sau încercând să treacă fraudulos frontiera româno-maghiară.
Preferă vama Nădlac II
În 2023, în punctele de trecere din zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea au fost depistate peste 7.535 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră.
“Începând cu luna ianuarie 2023, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 53% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (7.524 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (48 persoane) și P.T.F Curtici (21 de persoane). Putem remarca numărul mare de migranți – 2.892 – care sunt solicitanți de azil și provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar 6.018 au intrat legal în România (5.615 dintre aceștia în baza unor vize pentru angajare în muncă)”, se arată în raportul de activitate.
Traficul de migranți
În cursul anului trecut, în zona de competență a ITPF Oradea, au fost înregistrate 473 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 536 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile. Totodată, migranţii au preferat să apeleze la rețelele de traficanți de migranți, în scopul trecerii frontierei ascunși în diferite autovehicule.
În concluzie, datele centralizate ne arată că „se menține ridicată presiunea migraționistă pe frontiera româno-maghiară în județul Arad, în zonele de competenţă ale SPF Nădlac II și Vărșand, iar în județul Bihor în SPF Borș I și II”, mai spun autoritățile de frontieră.
Valori de trafic
În cursul anului 2023, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 11.860.333 persoane (5.790.197 persoane la nivelul județului Arad » 49% din total și 6.070.136 persoane la nivelul județului Bihor » 51% din total), cu aproximativ 5,19% mai mult față de anul anterior. În ceea ce priveşte mijloacele de transport, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru aproximativ 5.491.104 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o ușoară creștere (aproximativ 10,24%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2023, comparativ cu anul 2022.
Trimite articolul
XÀstia sunt cei care nu au vrut sá cotizeze la PCTF…
cifra neagrá a celor care “au reusit” este mult mai mare.
De ce sunt astfel de specimente lasate sa intre in Romania ? Nici un responsabil politic nu vede ca ar trebuite luate masuri, daca vrem Schengen ? Ce parere au parlamentarii aradeni ? Sau se astepta ca sa explodeze “mamaliga” ?