La fel ca în fiecare an, ziua de 6 Octombrie a fost una cu însemnătate deosebită pentru comunitatea maghiară din Arad. În Parcul Reconcilierii, la Statuia Libertății, oficialitățile au susținut discursuri – în care s-a atins în repetate rânduri și problema Schengen, și au depus coroane, sute de etnici maghiari fiind prezenți la ceremonie.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut un discurs în care a subliniat că „libertatea, prin definiție, este a tuturor. Dacă cineva este exclus, atunci nu mai putem vorbi de libertate. Libertatea este ceva ce împărtășim cu toții și învățăm din revoluții unii de la alții”. Referdinu-se la situația actuală din Europa, Kelemen Hunor a transmis:
„Libertatea noastră are astăzi încă o barieră, apropo de austrieci! Schengen. Libertatea oamenilor de aici nu este deplină, deoarece austriecii pot și astăzi să ne pună bețe-n roate. Împiedică libertatea deplină fără motive adevărate și reale, se opun posibilității de a circula liber; cei care doresc să traverseze granița, aflată la doar câțiva km de aici, trebuie să stea multe ore la coadă; acest lucru trebuie să se schimbe cât de repede!”
Mai mult, președintele UDMR a făcut apel la unitatea comunității în fața anului electoral 2024:
„Dacă suntem puternici și uniți – ne putem apăra mai bine împotriva extremismului. Acesta este cel mai bun antidot!”
Ministrul Construcțiilor şi Investițiilor din Ungaria, Lázár János, a fost de asemenea prezent la Arad subliniind în discursul său sprijinul pe care Ungaria îl va da României în procesul de aderare la Schengen:
„Aderarea României la Schengen a fost împiedicată de alții. România este victima unei proceduri de concept în acest caz, victima faptului că hotărârea a fost pronunțată cu mult înaintea procesului. Viena și austriecii au fost cei care au refuzat această aderare istorică. În numele guvernului maghiar, vă promit: statul maghiar va lucra activ pentru a se asigura că Schengen nu ne desparte, ci ne leagă unul de altul”.
Farago Peter, președintele UDMR Arad, a subliniat că „destinul nostru a fost modelat, națiunea noastră a fost întărită de cei care au stat în prima linie și și-au sacrificat viețile pentru libertatea prin care noile generații au renăscut și s-au întărit de-a lungul istoriei”. În continuare, Farago Peter a transmis:
„Astăzi ne-am adunat pentru a ne aminti de toți cei care ne-au modelat destinul, care au pus noi țăruși pentru susținerea lăstarilor tineri din adâncul sufletului nostru. De cei care au ales să stea în prima linie… Să nu uităm că în noile furtuni ale noilor vremuri, moartea celor 13 martiri poate avea sens doar dacă ea poate prinde rădăcini puternice care să ne întărească și să ne modeleze destinele, chiar și după cele mai grele încercări. Iar pentru asta noi trebuie să stăm astăzi în prima linie”.
Prezenți la ceremonia din Parcul Reconcilierii au fost și primarul Aradului, Călin Bibarț, europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca și prefectul Aradului, Toth Csaba.
La finalul discursurilor au fost depuse coroane la monumentele din Parcul Reconcilierii.
Trimite articolul
XAu ajuns ungurii să vorbească românilor din România despre extremism.
Românii nu trebuie să uite niciodată ce au făcut armatele ungare care au pătruns pe teritoriul României, inclusiv generalii reprezentați prin statuia Libertății.
-
Așa este, cei 13 ,,generali” au luptat împotriva românilor. In ceea ce privește abuzurile, ele au existat și de o parte și de alta, de-a lungul istoriei.
-
Minti
-
-
Deși Unirea din 1859 era recunoscută doar pentru perioada domniei lui Cuza, șirul de reforme inițiate de acesta și venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care se bucura atât de sprijinul Franței cât și cel al Prusiei a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.Hai sa vedem unde au patruns armatele ungare in 1848?
-
Cei 13 generali maghiari au depus armele după ce comandantul suprem al armatei revoluţionare maghiare s-a predat ruşilor la Şiria, la data de 13 august 1849. După un şir de procese simulate şi pe baza unor acuzaţii nefondate, cei 13 au fost condamnaţi la moarte. Execuţia s-a desfăşurat la Arad în zorii zilei de 6 octombrie 1849.
În Imperiul Habsburgic existau două popoare dominante în 1848, cel german şi cel maghiar. Aceste două popoare aveau elite politice, aveau tradiţii statale bine formate şi, înainte de toate, erau capabile să-şi afirme voinţa politică prin elitele lor. Problema la acea oră era că, pe lângă ele, mai existau în imperiu şi alte popoare care aveau aspiraţii politice mai mult sau mai puţin bine definite. Când a început procesul de formare a naţiunii maghiare, undeva pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, această nouă identitate s-a conturat pe baza unei antiteze faţă de Curtea de la Viena. Problemele au apărut însă din cauza faptului că elita conducătoare a regatului era în mare măsură de etnie maghiară şi astfel, bazându-se pe modelul francez, concepea o singură naţiune politică – cea maghiară.
Mare grijă însă! În cadrul naţiunii politice maghiare, poporul maghiar era numai una dintre părţile componente, chiar dacă era poporul dominant în viaţa politică. Problema pusă de aspiraţiile celorlalte comunităţi naţionale era recunoscută de unii politicieni cu perspectivă europeană, ca de exemplu contele Istvan Szechenyi şi baronul ardelean Miklos Wessellenyi, care au şi propus o cooperare cu aceste comunităţi.Unii politicieni mai radicali, ca de exemplu Kossuth şi alţii din cercul lui – de obicei mici nobili de la ţară, în marea lor majoritate jurişti – concepeau o Ungarie independentă, în care, pe baza egalităţii de drepturi, urmau a se rezolva şi problemele minorităţilor prin asimilare voluntară. Din păcate, la finele toamnei anului 1848, aceste forţe au devenit dominante, iar aceasta s-a văzut şi în inabilitatea guvernului de la Budapesta să realizeze o cooperare viabilă cu românii din Ardeal şi cu sârbii din sudul regatului.
Aceasta era situaţia în momentul în care cei treisprezece generali au devenit comandanţi ai armatelor maghiare revoluţionare, care luptau pentru apărarea statului de drept, stat conceput pe baza valorilor liberale, ale egalităţii depline în faţa legii, a organelor publice alese, a participării la viaţa publică fără a face uz de drepturile şi de privilegiile medievale, rezervate, până atunci, clasei dominante (cam acelaşi program politic ca şi cele din constituţiile României moderne). Ei erau şi mari susţinători ai desfiinţării iobăgiei, cu compensaţiile aferente, desigur. Regele a sancţionat legile, dar, după multe presiuni din partea camarilei vieneze, a desfiinţat parlamentul maghiar şi a revocat legile. Armatele maghiare s-au format ca reacţie la tentativa de a şterge cuceririle liberale ale dietelor din aprilie 1848 (inclusiv a dezlegării de glie a iobagilor, printre care erau mulţi români).
În Ungaria propriu-zisă de atunci (fără Ardeal, dar incluzând Partiumul – Crişana de azi, Sătmarul şi Maramureşul), adepţii programului revoluţionar proveneau din toate etniile Regatului: dintre cei 150 de mii de soldaţi zeci de mii erau evrei, slovaci, nemţi şi români din Partium. Programa politică a guvernului maghiar a fost asumată de către cei treisprezece generali care, fiind oameni cu educaţie (unii dintre ei nefiind etnici maghiari), s-au identificat cu liberalismul şi legalismul pe care l-a promovat primul guvern maghiar, cel al lui Lajos Batthyany. Astfel, în momentele de început ale conflictului de la sfârşitul anului 1848, confruntarea s-a definit ca luptă între absolutismul tiranic, ilegal, şi liberalismul progresist.În Marele Principat al Transilvaniei, conducătorii românilor au dorit o egalitate politică cu cele trei naţiuni privilegiate, aşadar revoluţia lor se baza pe dorinţa de integrare într-un sistem medieval, deja depăşit la acea oră şi bazat pe privilegii feudale, iar autonomiile, în sens modern, încă nu existau în Europa acelor vremuri. Cum iniţial guvernul de la Budapesta nu s-a arătat dispus la negocieri, deoarece problema minorităţilor era considerată a fi o problemă secundară (în condiţiile în care însăşi libertăţile democratice obţinute erau în pericol), liderii români au căzut pradă manipulării iscusite ale camarilei de la Viena, camarilă care, între timp, îl forţase pe Ferdinand al V-lea să abdice în favoarea lui Francisc-Iosif.
Aspiraţiile naţionale ale românilor şi ale sârbilor, care se temeau că, odată cu desfiinţarea regimentelor de graniţă îşi vor pierde drepturile speciale, s-au ciocnit violent de aspiraţiile guvernului maghiar. Astfel, minorităţile au devenit o unealtă politică şi militară a absolutismului, cu sau fără ştiinţa lor, în momentul în care au ridicat armele împotriva revoluţionarilor maghiari. De aceea Kossuth şi guvernul maghiar au considerat mişcarea lui Avram Iancu ca pe o mişcare în serviciul absolutismului austriac şi nu ca pe o mişcare revoluţionară autentică. Ceea ce a urmat a fost un război civil, în care victime au fost de ambele părţi, singurul câştigător fiind guvernul neo-absolutist al lui Francisc-Iosif, care a avuct ca ţel înăbuşirea mişcărilor revoluţionare din imperiu, indiferent de naţionalitatea şi scopul insurgenţilor.
Lucrul cel mai interesant l-am lăsat la sfârşit. Dintre cei 13 generali executaţi în mod arbitrar la Arad, nici unul nu a luptat împotriva legiunilor lui Avram Iancu. Majoritatea lor aveau însărcinări militare pe fronturile principale din sudul, vestul şi nordul regatului, ei fiind legaţi de români şi de Arad doar de simplul fapt că au fost executaţi într-o localitate care astăzi face parte din România, iar monumentul lor este un monument dedicat celor care s-au sacrificat în lupta pentru democraţia liberală în sprijinul tuturor locuitorilor imperiului habsburgic. Cei 13 erau de etnii diferite – erau maghiari, sârbi, armeni, nemţi şi croaţi, uniţi de un singur lucru: credinţa fermă în democraţia liberală şi în egalitatea în drepturi, în accepţiunea secolului al XIX-lea.Liberalismul secolului al XIX-lea poate că nu a fost un sistem perfect, dar a fost un pas spre ceea ce numim noi astăzi democraţie în Europa.
-
👍👍👍 Multumesc pentru acest comentariu!
-
de unde numele de parcul reconcilierii? ce reconciliere si cine cu cine. in Arad?
de ce ”unii ” nu depun coroane de flori si la celalalt monument daca tot e reconciliere ?
-
Excelent punctat!
-
N-avea pretenții… Județul e condus de Farago.. Cine sa depună coroane. Culmea
Greu tare mai apar comentariile la dumneavoastră, iar unele se pierd pe drum!
Cu Austria Schengen nu poți decât să te impui precum cu un animal sălbatic! nu a existat niciodată calea dialogului ..
Nu mAeste niciun eveniment interesant.
Ma uit la comentarii si inteleg perfect dece nu ne vor in Schengen. Romanul este si va fi lipit de opinca si coruptie, indiferent cat timp a petrecut deja in Ardeal.
Daca nu era anexarea, Ardelul era deja in Schengen, pentru ca insasi Austria era pana la Azuga. Cateva zeci de mii de romani care lucreaza si traiesc in Austra pot confirma aceasta afirmatie.
Multumesc dragi stramosi pentru `unirea` cu Balcanii si fanariotism.