ARAD. În cursul zilei de joi, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației rutiere au aplicat o amendă de 700 lei, pe Calea 6 Vânători, pentru încălcarea art. 6 pct. 6/HCLM nr. 162/2006, adică necurățarea anvelopelor de noroi și împrăștierea acestuia pe carosabil, de către un autovehicul aparținând firmelor din zonă. Agenții de la Locală s-au deplasat acolo ca urmare a sesizării unui cetățean care a sunat la Dispeceratul Direcției Generale Poliția Locală Arad.
Arădeanul ne-a contactat iniţial pe noi, la redacţie, pentru a semnala starea deplorabilă în care se află drumul de când aici cei de la AFI Palace au început lucrările.
“Efectiv este un dezastru pe Calea 6 Vânători din cauza celor care lucrează la AFI Palace. Oamenii nu mai pot circula nici pe şosea din cauza mocirlei făcută de TIR-uri care transportă materiale. Pe trotuar ce să mai spun. Din toamnă, trăim tot în mocirlă, de când au început lucrările. Efectiv nu mai putem circula pe trotuar sau pe șosea. Mi-am rupt bara de la mașină din cauza unei denivelări făcute la canalul pentru țevile de gaz”, ne-a detaliat arădeanul, în urmă cu o săptămână, problemele de pe 6 Vânători.
Pentru că l-am rugat să facă inițial o sesizare la Primăria Arad, dat fiind faptul că instituția nu are cum interveni dacă nu știe de probleme, locuitorul de pe 6 Vânători ne-a precizat faptul că a sunat la instituție, dar a fost trimis să facă o serie de formalități şi că a încercat să vorbească şi cu cei care execută lucrări acolo, dar s-a izbit de aroganţa acestora.
„M-am gândit că, în situaţia dată, poate un articol de presă va schimba ceva, pentru că pe această stradă locuiesc şi oameni bătrâni care, de când s-a stricat vremea, nu pot circula nici pe șosea şi nici pe trotuar”.
La insistențele noastre, după ce ne-a trimis şi o filmare despre cum arată acum Calea 6 Vânători, arădeanul a depus o sesizare la Primăria Arad şi pe aplicaţia MyARAD.
Totodată, am prezentat şi noi problemele pe 6 Vânători Primăriei iar, spre sfârşitul săptămânii trecute, oficialii de aici ne-a informat că „au fost date până acum un avertisment şi 4 amenzi, joi a fost dată cea de a patra (cea menţionată și la începutul articolului – n.r.). Au fost sancţionaţi şi dezvoltatorul imobiliar şi firma care asigura transportul, suma totală a sancţiunilor fiind de 4.000 de lei, pentru nerespectarea obligaţiei de a curăţa mijloacele de transport şi utilajele la intrarea acestora pe drumurile publice din şantiere”.
Şi poliţia locală a ţinut să facă precizări pe temă:
„Aceasta nu este prima amendă aplicată în zona respectivă, în urma sesizărilor primite de la cetățeni, care reclamă mizeria lăsată pe carosabil de mașinile care intră și ies de pe șantierele în lucru. În luna noiembrie, o firmă a fost amendată cu 1000 de lei pentru aceeași contravenție, iar în cursul lunii decembrie au mai fost aplicate și alte sancțiuni. Direcția Generală Poliția Locală Arad atenționează cetățenii municipiului că au obligația să asigure curățenia mijloacelor de transport și a utilajelor, la intrarea lor pe drumurile publice din șantiere, zone agricole etc., prin îndepărtarea noroiului de pe anvelope, astfel încât acesta să nu ajungă pe carosabil, conform prevederilor HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului. În situația în care carosabilul este afectat, trebuie luate măsuri imediate de curățare a acestuia pe toată porțiunea afectată”.
Ce spune legea
Potrivit art. 6.6 din actul normativ invocat:
”Instituțiile publice, agenții economici, celelalte persoane juridice au obligația să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice din șantiere, zone agricole etc., prin orice mijloc propriu prin care se îndepărtează noroiul de pe anvelope, în așa fel încât acesta sa nu fie împrăștiat pe carosabil”.
Nerespectarea reglementărilor legale se sancționează cu amendă cuprinsă între 700 și 1000 de lei.
Ce speră cetăţenii
Locuitorii din zonăaşteaptă însă mai mult de la autorităţi: să oblige firmele care execută lucrări acolo să refacă măcar trotuarul afectat pentru că altfel situația se va repeta la nesfârșit sau mai exact până la finalizarea şantierului: maşinile mari vor ieşi pe carosabil şi vor aduce noroiul de pe șantier acolo, arădenii vor face sesizări când vor ajunge la limită, iar autorităților vor interveni din când în când cu amenzi.
Trimite articolul
XAmenda de 4000 de lei? Pe bune? Poate doar daca le dati o amenda de 40.000 de lei veti avea ceva rezultate.
Bravo Argentina !
politia locala e idioata cand se da o enda si nu se remediaza problema se suspenda imediat toate autorizatile de constructie de mediu etc inca odata aceasta politie locala i deplineste atributile preferential si neuniform se poate cinstata f usor de catre celelalte institutii e o instututie care prin functionarea aduce incalcari grave ale constitutiei daca asta ai au dorit romanii spor la votat pnl si psd usr…scalvie
In țările civilizate se făcea accesul printr-o platformă de spălare roți impusă prin avizele din autorizația de construire…. Dar la noi mere cu amenda că atâta ne duce capu…
Santier… fara punct de spalare a camioanelor la iesirea din punctul de lucru? In Romania, da, se poate. Unii nici nu au auzit de asa ceva. La ce bani se invart acolo, ce mai conteaza o amenda, doua…
Este vorba de programul politic a lui Bibart de aducere a satului in Arad. Fara putina mocirla pe strazi si fara porci in Alfa viata e pustiu.
Aplaudacii de la PNL sunt rugati sa comenteze “Bravo Bibart”, “Macar se face ceva”, “Era mai bine cu terenul ala gol (inloc sa avem depozit de materiale de constructii in plin cartier)”.
cum adica au dat ”o amenda” de 700 lei ? pai e un singur camion care lucreaza pe acolo ? cred ca pe ala l-au prins de fraier ! ce incredere sa ai in politie ? este clar o bataie de joc din partea politiei la adresa oamenilor care fac sesizari si nu numai. mai scrie in articol ca cei de la primarie nu stiu ce se intampla in zona , pe bune ? pai a cui e treaba ? niste nesimtiti !