Nu mai puțin de 10 porci, de 100-120 kg, au fost sacrificați la prima oră a zilei, în cadrul unui concurs de preparate tradiționale la Pecica. Zeci de măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au pus să prepare cârnaţi, caltaboşi şi jumări, care de care mai gustoase. În final, toate produsele din concurs au putut fi gustate gratuit de către vizitatori, fiind pregătite aproximativ 600 de porţii de mâncare. „Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria”, au declarat organizatorii evenimentului.
Secretele, din tată în fiu
Concursul de preparare a produselor tradiționale a început în cadrul unui proiect transfrontalier și a devenit un obicei pentru promovarea tradiției gastronomice. Câţiva zeci de măcelari din România şi Ungaria, ce au format 10 echipe, au intrat în concurs. Concursul organizat de către Primăria Pecica a ajuns la cea de-a VII-a ediţie, iar pentru juriul care a jurizat cele mai bune produse au contat îndeosebi gustul dar și aspectul. În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tată în fiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!