„Solemnitatea dezvelirii Monumentului eroilor armatei noastre, care au luptat împotriva fascismului, pentru eliberarea patriei”. Acesta era titlul care a deschis ediția din 25 octombrie 1960 a ziarului Flacăra Roșie, organul comitetelor orășenesc și raional al Partidului Muncitoresc Român. Dezvelirea monumentului a fost organizată cu o zi înainte de Ziua Armatei, pe 24 octombrie. „La solemnitate au participat conducători ai organizațiilor regionale și locale de partid și de stat, ai organizațiilor oștești, părinți și rude ale celor căzuți pentru eliberarea patriei noastre de sub jugul fascist precum și numeroși oameni ai muncii din întreprinderile și instituțiile orașului Arad”, nota ziarul comunist.
Sunt prezentate apoi cuvântările rostite de cei prezenți – Ion Beldean, președintele Comitetului Executiv al Sfatului popular regional; Petre Blajovici, prim secretar al Comitetului Regional Timișoara al PMR; general locotenent Mihail Burcă, adjunct al ministrului Forțelor Armate. Au fost redate, apoi, în paginile ziarului, cuvântările celor menționați, precum și un material dedicat zilei Armatei. Despre monumentul ce fusese inaugurat cu o zi înainte, însă, ziarul nu a scris nimic, artiștii care au lucrat la acesta nefiind menționați.
Construcția monumentului din Piața Avram Iancu fusese aprobată de Ministerul Artelor cu mai bine de un deceniu înainte, concursul organizat de minister fiind câștigat de sculptorul monumentalist bucureștean Gavril Covalschi. Sculptura din bronz a fost amplasată pe un soclu de beton conceput de arhitectul arădean Miloș Cristea.
Monumentul reprezintă în partea frontală, în centru, un soldat român cu echipament de luptă similar cu cel sovietic. Acesta este flancat și în stânga, și în dreapta, de doi militari aflați în poziție de atac. În cealaltă parte a monumentului se află, în spatele soldaților, o femeie, reprezentare alegorică a patriei, apărată de cei trei soldați.
Pe soclul conceput de Miloș Cristea a stat, la inaugurarea monumentului, inscripția „Slavă ostașilor romîni care au luptat cu eroism împotriva fascismului pentru eliberarea patriei”. Ulterior, inscripția a fost schimbată cu „Glorie eroilor căzuți pentru eliberarea popoarelor”, iar astăzi avem inscripția „Glorie eternă eroilor patriei”.
Actuala piață Avram Iancu a început să se dezvolte în special în prima parte a secolului XVIII, odată cu declararea Aradului drept „oraș privilegiat cameral”. Piața a fost centru al orașului până la construirea actualei primării. În 1746 aici a fost amplasat monumentul Sfintei Treimi, ridicat în memoria celor pierduți în epidemia de ciumă din anii 1738-1739. În 1890, în piața care purta numele „Libertății”, a fost amplasată Statuia Libertății, operă a artistului Adolf Huszar, dedicată memoriei celor 13 comandanți militari antihabsburgici din timpul Revoluției din 1848-1849. În 1925, statuia celor 13 generali a fost înlăturată în baza unui decret al Guvernului Ion I. C. Brătianu, fiind amplasată în actualul Parc al Reconcilierii aproape 80 de ani mai târziu, în 2004.
Sculptorul
Născut în 1925 la Gemenea, județul Suceava, Gavril Covalschi a fost un sculptor monumentalist, având opere de mari dimensiuni realizate în orașe precum Arad, Cluj-Napoca, București, Hunedoara, Satu Mare, Suceava, Bistrița. După clasele primare, a început să studieze la Școala de Meserii de la Bucșoaia (fostul județ Câmpulung Moldovenesc), la secția de rotărie, deoarece tatăl său, fierarul satului, vedea în el un viitor bun artizan. A absolvit apoi Liceul Industrial din Câmpulung Moldovenesc, la secția de sculptură în lemn a profesorului I. H. Sârghie. A apoi absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, promoția 1952, secția sculptură, și a luat examenul de stat, în același an, la Institutul „Ion Grigorescu”, București. Din 1953 a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A murit în 2012, la vârsta de 86 de ani.
Trimite articolul
XFRUMOS ARTICOL!!!
Domnule Rogojan, au vre-o relevanta titlurile din ziarele epocii respective ? relevant este ca asa “rai” cum au fost comunistii au ridicat acest monument si pe cel de la Paulis in memoria “Ostasului Roman”. Spuneti-mi cei pe care ii slujiti in ziua de astazi cum ce au facut in acest sens, adica vor sa faca , sa mute acest monument din Piata Avram Iancu pentr a construii o parcare, ati protestat impotriva acestei intentii ?Singura initiativa a politicianului aradean a fost sa plateasca acum multi ani un Monument al Unirii care nu mai apare ! Poate nu stiti dar pe bulevard a existat o cruce monument pe care erau inscriptionate numele aradenilor cazuti pt. Marea Unire in primul razboi mondial, de ce era nevoie de un alt monument dedicat acelui eveniment.
O uratenie de statuie. As pune-o in mijlocul muresului, ar arata mai interesant, si mai util.
-
Inainte de ao pune in mijlocul Muresului, fa ceva pentru tara aceasta. Acel monument nu a fost creat sa te reprezinte pe tine ci pe aceia care au murit pentru aceasta tara, sa-ti fie rusine !
“frumoasa arta”..când dracu o da jos primaria?să facă ceva “necomunist,sau ne reușesc?..parcări subterane și piramide de sticle?
Generatii indoctrinate….Ia intrebati-va bunicii,cam ce reprezinta monumentul???Va vor raspunde toti,la unison:Soldatul sovietic eliberator!..La vremea amplasarii acestuia,romanii simpli ii asteptau inca pe americani ca sa-i scape de rusi,se uitau la luna plina si spuneau ca este chipul Regelui Mihai,padurile si codri erau pline de partizani anticomunisti,vanati pe capete…
Culmea,chiar si in articol se scrie ca echipamentul si tinuta soldatilor este sovietica…Serios?Cele romanesti erau cu totul altfel!
-
Cu tot respectul pentru “domnul sculptor”,lucrarea este facuta la comanda proletcultista de sorginte sovietica fara nicio valoare artistica.Ostasul roman merita oricum mai mult decat acea uratenie .
Păi românii preaslăvesc ilegalul monument Hungaricum Milenium Rex, redenumit de maleficul și diabolicul Dorel Popa “statuia libertății”.din un așa zis parc al reconcilierii
E un monument dedicat OSTASILOR ROMANI! Da,… imbracati in uniformele acelor vremuri! Care-i problema!? Nu a fost comunism in Romania!? A fost! E REALITATEA! Poti sterge cu ce …. cu buretele, o parte a istoriei noastre!? Nu se poate! Tot ce se poate, e sa recunoastem realitaea istorica, cu bune, cu rele, sa invatam sa nu o repetam …. in partile cele rele! Dar sa contesti recunostinta Eroilor Patriei, pt ca au fost vremelnic imbracati in uniforme societice, e o mare prostie! Chiar, soldatii de la Paulis, la vremea luptelor cu hortistyti, se gandeau ca apara Tara sau comunismul!? Poate ar trebuii si acel monument daramat, mutat! Poarta aceeiasi uniforma infama! Mai copii, daca nu stit sa va impacati cu trecutul …. pe ce claditi viitorul!? Pe ura …. de clasa!? Pt voi suna ca dracu …. pt noi care stim despre ce e vorba, suna ingrijorator! Si comunistii, la vremea lor, promiteau ….. o lume mai buna!