Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8 pentru a asigura promovarea. Au avut dreptul de a susține proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs; cel puțin media 8 – media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
În județul Arad au fost trimise spre corectare 174 de lucrări scrise. Dintre candidați, 110 au fost declarați promovați, având medii mai mari de 8, alți 64 fiind nepromovați. Rata de promovare a județului Arad – 63,2% – este undeva la mijlocul clasamentului național, cu aproape zece procente sub rata de promovare înregistrată la nivel național. Au fost înregistrate în județ două note de 10 la examen, alți 10 candidați având note între 9,5 și 9,99.
Profesori de nota zece
Un singur candidat din județul Arad a reușit să obțină media 10. Conform rezultatelor publicate de Ministerul Educației, este vorba despre Fabian Grigore Dușan, profesor de Educație Fizică și sport la Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” din Almaș. Un alt candiat din județul Arad a reușit să obțină nota 10 la proba scrisă, însă a avut o notă de 9 la una dintre inspecții, astfel că media a fost 9.9. Este vorba despre Iuraș Florica, de la Școala Gimnazială „Aron Cotruș” din Arad, care a susținut proba la Limba și Literatura Română și Matematică, Metodica Predării Limbii și Literaturii Române/comunicării în limba română și Metodica Predării Matematicii/Matematicii și Explorării Mediului în învățământul primar (învățământ primar în limba română)
Rezultatelor vecinilor
În județele vecine, situația este ceva mai bună decât în Arad. Timișul a înregistrat o rată de promovare de 63,6%, Hunedoara 64,2%, Alba 68,1%, iar Bihorul 81,9% – județul vecin reușind să obțină cel mai mare procent de promovați din țară, fiind urmat de Cluj cu 80,3% și Dâmbovița cu 78,6%. În ceea ce privește notele de 10, județele Arad, Bihor și Timiș au înregistrat câte două, Hunedoara una, iar Alba nu a înregistrat note maximale. La capitolul notelor între 9,5 și 9,99, Hunedoara este singurul județ vecin cu mai puține astfel de note decât Aradul – 7, față de 10 în Arad. În celelalte județe vecine, situația este următoarea: Alba – 12, Timiș – 16, Bihor – 20.
La nivel național
În această sesiune, proba scrisă a fost susținută în toată țara la 99 de discipline de către 8.072 de candidați (94,59% dintre cei 8.534 de candidați cu drept de participare) în 42 de centre de examen. Dintre cei 8.072 de candidați prezenți, 228 de candidați s-au retras, 5 candidați au fost eliminați (pentru fraudă sau pentru nereguli la susținerea probei scrise în raport cu prevederile metodologiei), iar lucrările a 3 candidați au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea acestora. Din totalul celor 7.836 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.154 de candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50 – 10. Dintre aceștia, 65 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 457 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 344 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut (394).
5.687 de cadre didactice (72,58%) au promovat și, implicit, au obținut definitivarea în învățământ (dintre acestea, 58 de cadre didactice au promovat cu media 10). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Rezultatele finale ale probei scrise și ale examenului vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 6 august.
Citiți principiile noastre de moderare aici!