Arad. E liber la eutanasierea câinilor fără stăpân dar autorităţile locale au decis să fie mai blânde cu patrupedele pentru că în Arad cânii vagabonzi nu ar fi o problemă. Nu şi când vine vorba de buget.
Deşi de câteva zile, câinii trăiesc sub ameninţarea eutanasierii, normele de aplicare a mult contestatei Legi privind câinii fără stăpâni intrând deja în vigoare, câinii din Arad sunt deocamdată nişte norocoşi. Mai marii Gospodăririi Comunale Arad au decis că nu e cazul să înceapă cu eutanasierea, fapt prezentat deja de ziarul nostru, pentru că „arădenii încă vin să adopte câini de la adăpostul din municipiu, ceea ce rezolvă parțial problema”. Directorul GCA, Adrian Păcuraru, mai spunea, săptămâna trecută, că la Adăpostul de pe Bodrogului erau 254 de animale și că pentru a crea locuri în plus, s-a decis să mai construiască niște țarcuri care au suplimentat puțin „spațiul pentru cazare” al patrupedelor.
Există chiar şi vreo 10-15 locuri libere pentru viitorii câni care vor fi adunaţi de pe străzi. Căci evident pe străzi continuă să-şi ducă traiul mai mult de o duzină de câni vagabonzi pe la fiecare colţ de cartier. Că mai sunt destul de multe patrupede fără stăpân pe străzile din oraş e evident nu doar pentru arădenii care dau ochii cu haitele de câni, ci şi pentru Primăria Arad, care a prevăzut pentru acest an 640.000 de lei special pentru aceste animale.
Şi tarife pentru eutanasiere
Conform cererii bugetare formulate de Serviciul Edilitar din cadrul Primăriei, această sumă de bani ar urma să fie cheltuită pentru achiziţionarea de servicii de gestionare a câinilor fără stăpân. Explicaţia alocării acestor bani se regăseşte tot în adresa care face acum parte din schiţa de buget pe anul 2014: „numărul mare de câini fără stăpâni prinşi, adăpostiţi, vaccinaţi şi sterilizaţi în cursul anului 2013, precum şi modificările aduse prin Legea nr. 258/2013 la articolul 7 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 155/2011 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (…)
respectiv faptul că perioada de adăpostire se modifică de la 7 zile la minimum 14 zile lucrătoare, în funcţie de capacitatea de cazare, disponibilităţile bugetare şi necesitatea introducerii tarifului pentru eutanasiere”. Cu alte cuvinte, Primăria a luat în calculul bugetar al acestui an, în privinţa modului de gestiune a câinilor vagabonzi, nu doar numărul lor, nu doar vaccinarea şi sterilizarea lor, nu doar asigurarea hranei, ci și eutanasierea.
Pericolul
Direcţia Tehnică, Serviciul Edilitar – Comparimentul Mediu din cadrul Primăriei, cei care au întocmit acest referat de necesitate, indică în actul înaintat Municipalităţii, pericolul pe care îl reprezintă pentru populaţie câinii lăsaţi liberi pe străzi şi faptul că e necesară asigurarea cotinuităţii serviciului de gestionare a câinilor fără săptân pentru prevenirea înmulţirii excesive a acestora.
Program de adopții
Cei care doresc în continuare să adopte un câine şi să evite astfel posibila eutanasiere a acestora pot merge de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00, iar sâmbătă până la orele 13.00 pentru a-și alege un câine de la Adăpostul de pe Bodrogului. Orice adopție este gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!