Arad. Nu mai puţin de 66 de evenimente culturale şi sportive în municipiu în acest an. Unele deja tradiţionale, altele noi şi multe în pregătirea câştigării titlului de Capitală Culturală Europeană. Toate acestea au fost prezentate, miercuri, de o armată de reprezentanţi ai Primăriei Arad în frunte cu primarul Gheorghe Falcă. Cu tot cu indicarea sumele alocate: 5 milioane de lei per total, din care 1,2 milioane de lei sunt dedicate acţiunilor cu caracter de noutate.
Viceprimarul Levente Bognar a vorbit de importanţa acţiunilor de acest fel care să vină să susţină dezideratul oraşului de a deveni un centru cultural veritabil. Şeful Biroului Acţiuni Culturale, Dana Andreica, a vorbit despre acţiunile culturale deja tradiţionale ale Aradului, cum ar fi Zilele Aradului, Târgul de Paşti şi cel de iarnă (de pe platoul din faţa Primăriei), Sărbătoarea vecinilor, Zilele administraţiei locale, Oktober Fest sau Festivalul Vinului, acţiuni etichetate drept „cu priză la public”. Acţiunile specifice minorităţilor naţionale, dar şi cele de nişă, cu public mai restrâns, cum ar fi cele artistice (Paşi prin Arad, Simpozion internaţional de sculptură în aer liber), sau evenimentele dedicate lunii decembrie au fost şi ele amintite de Andreica printre evenimentele de tradiţie care se vor organiza şi în acest an în municipiu.
Şi sport, pentru toţi
Consilierul local Ovidiu Moşneag, şeful Comisiei de buget-finanţe din CLM, a vorbit despre acţiunile sportive pentru care s-au pus bani deoparte în acest an. Adică despre acţiunile dedicate publicului larg, cum ar fi Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Aradului, Triatlonul Aradului, Maratonul Arad-Bekescsaba-Arad etc., sau cele pentru profesionişti, cum sunt Mitingul aviatic, Turneul de tenis de câmp, Cupa Aradului la Ciclism etc., care toate vin să dea greutate sportului arădean.
Poate cea mai interesantă parte a prezentării, datorită elementului de noutate, i-a aparţinut consilierului local Cătălin Lazurcă, şeful Comisiei de cultură din CLM, care a prezentat acţiunile care şi-au făcut loc pentru prima dată în acest an în bugetul Primăriei Arad şi care „vin să îmbogăţească oferta culturală a Aradului”.
Între câmpenesc şi profesionist
O primă manifestare amintită de Lazurcă a fost una populară, etichetată drept câmpenească – Ziua Familiei – care va fi sărbătorită pentru prima dată la Arad, pe 15 mai, în Parcul Pădurice. În aprilie, arădenii vor fi chemaţi să arunce un ochi atent spre spaţiul public, acolo unde va avea loc un concurs de arhitectură, ocazie cu care se vor expune modele de bune practici şi modele de succes în regenerarea şi reorganizarea spaţiului public. Alte câteva evenimente cu greutate vor completa programul de acţiuni care vin să susţină candidatura Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii: Festivalul internaţional de fotografie şi artă vizuală contemporană, realizat cu sprijinul Kinema Ikon, pe 15-19 octombrie, Festivalul internaţional de Literatură, unde sunt aşteptate nume grele de romancieri din România, Ungaria, Germania, Republica Moldova, organizat pe 5-8 iulie, Week-endul artistului independent, unde unul dintre invitaţi e artistul plastic Dan Perjovschi etc.
La toate acestea, se adaugă revitalizarea înfrăţirilor pe care Aradul le are cu alte oraşe din Europa, un acord de principiu cu două institute culturale importante (Institutul Francez şi Goethe Institut), participarea Aradului la Bruxelles, la Ziua Porţilor Deschise, cu un stand de promovare.
Despre schimbarea la faţă
„Creştem în atractivitate pe acest domeniu şi facem un pas bun, credem noi. Aradul a finalizat o parte din infrastructura mare şi de aceea avem acum posibilitatea să investim şi în cultură şi sport, care vor schimba şi ele faţa oraşului”, a concluzionat primarul Gheorghe Falcă.
„ Am intrat într-o nouă etapă pentru municipiul Arad, în care ne axăm pe activităţi culturale, de tineret şi sport” – Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!