“Este o dovada clară că există şi parlamentari PSD care luptă pentru comunităţile locale pe care le reprezintă şi pentru cetăţenii care le-au acordat votul şi încrederea.” Surprinzător, declarația îi aparține primarului (liberal) al municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Însă ea a fost făcută într-un anumit context. E vorba de decizia de a creşte de la 43% la 66,8% cota din impozitul pe venit alocată bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor.
Vineri, comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au adoptat un amendament propus de grupul parlamentar UDMR la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018, prin care se solicită alocarea unui procent de 66,8% din impozitul pe venit, direct bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. Bucurându-se de susţinerea deputaţilor şi senatorilor PNL, USR, PSD şi a unui deputat din partea minorităţilor, amendamentul a trecut.
Propunere
Edilul Aradului vine cu propunerea ca, în plen, amendamentul să fie supus votului nominal, pentru a responsabiliza fiecare parlamentar în raport cu cei pe care îi reprezintă.
“Acesta ar fi momentul adevărului pentru toţi parlamentarii arădeni, indiferent de culoarea lor politică. Este momentul când vom vedea care dintre cei care au fost trimişi în Parlament prin vot liber exprimat, reprezintă cu adevărat interesele comunităţilor locale şi care sunt împotriva oamenilor care şi-au pus şi încă îşi mai pun speranţele în reprezentanţii lor de la Bucureşti. Este o veste bună că acest amendament a trecut, Ministerul Finanţelor Publice a început să caute resursele financiare necesare pentru compensare. Sunt sigur că la fel ca şi mine, toţi primarii din judeţ, indiferent de apartenenţa politică, aşteaptă votul nominal al celor zece parlamentari arădeni: senatorii Mihai Fifor (PSD), Ioan Cristina (PNL), Adrian Wiener (USR) şi deputaţii Dorel Căprar (PSD), Florin Tripa (PSD), Adrian Todor (PSD), Glad Varga (PNL), Eusebiu Pistru, Sergiu Vlad (USR), Farago Peter (UDMR)” – conchide Gheorghe Falcă.
Detalii
Practic, amendamentul aprobat de Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament vizează creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale de la 71,5% la 100%. Măsura este luată pentru a compensa o parte din diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Astfel, creşte cota din impozitul pe venit alocată bugetului local al judeţului de la 11,25% la 18%, iar cea alocată bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor creşte de la 43% la 66,8%. Creşterea cotelor are loc în contextul în care mulţi primari au criticat măsura Guvernului de scădere a impozitului pe venit, veniturilor primăriilor având de suferit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!