Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a început să colecteze medicamentele expirate de pe daya de 15 mai, ca urmare a intrării în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, a Legii 269/2023, conform căreia “medicamentele expirate și/ sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”.
Astfel, unitatea sanitară a pus la dispoziția cetățenilor un punct de colectare a deșeurilor provenite de la medicamentele expirate sau neutilizate. Punctul de colectare este funcțional în incinta sediului central al SCJU Arad din strada Andrenyi Karoly nr 2-4, lângă Serviciul Tehnic-Administrativ și este deschis cetățenilor în fiecare zi de miercuri, între orele 09.00-11.00. Deșeurile de medicamente sunt preluate de la cetățeni și colectate separat față de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, în recipiente speciale.
În cele patru luni și jumătate de la deschiderea punctului de colectare, au fost adunate în jur de 70 de kilograme de medicamente expirate, aduse de către 52 de persoane. Reprezentanții spitalului sunt de părere că arădenii care au venit cu medicamentele le-ar fi colectat de la rude, vecini și prieteni, de aici diferența dintre cantitatea colectată și numărul de persoane care s-au prezentat la centru.
”Important de reținut este faptul că cetățenii pot preda medicamente cu termenul de valabilitate depășit, cu ambalaje deteriorate, reziduuri de medicamente sau medicamente retrase de pe piață cu EXCEPȚIA medicamentelor care au fost eliberate pe bază de rețete cu regim special precum cele din categoriile psihotropelor și stupefiantelor (de exemplu Diazepam, Fenobarbital, etc)”, transmit reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență.
În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare.