Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a anunțat, miercuri, demararea proiectului „Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Safir”. Scopul proiectului este creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi, concomitent cu dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate, din zona Ineului.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: *dezvoltarea infrastructurii de servicii sociale prin construcția și dotarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Safir, Ineu; *creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din zona Ineului prin furnizarea serviciilor în cadrul Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Safir, Ineu.
Valoarea totală a proiectului este de 7.300.413,08 lei cu TVA, valoarea maximă a finanțării nerambursabile a proiectului este de 4.920.508,75 lei.
Termenul de finalizare a proiectului este stabilită la 31 decembrie 2025.
Detaliile proiectului
Amplasarea centrului va fi în orașul Ineu pe un teren aflat în proprietatea județului Arad și dat în administrarea DGASPC Arad. Terenul pe care se va realiza investiţia are acces direct dintr-un drum național, facilitând astfel accesul la serviciile centrului.
Printre facilitățile oferite de noile servicii se numără: construirea unei clădiri la un standard Nzeb+, beneficiind de facilitățile urbane ale orașului Ineu, echiparea cu dotări specifice care vor contribui la furnizarea unor servicii de abilitare, reabilitare, dezvoltarea de deprinderi de viață independentă, abilități lucrative, pregătire pentru muncă, angajare, la un standard ridicat.
Dotarea centrului de zi se va realiza cu: mobilier, echipamente de birotică, aparate electrice de uz casnic, echipamente medicale (sistem de stimulare și recuperare multisenzorială prin realitate virtuală), aparate de electroterapie, mese pentru masaj, articole și echipamente de sport, diverse alte aparate şi produse medicale (troliu pentru dezvoltarea abilităților motorii, sistem pentru reabilitarea senzorio-motorie, saltele kinetoterapie, bastoane medicale/gimnastică, placă ergoterapie.
Capacitatea centrului de zi va fi de 30 de locuri, iar în perioada de implementare a proiectului vor beneficia de servicii minimum 90 de persoane cu dizabilități.
Mândria județului
„Ca președinte al Consiliului Județean Arad pot să spun că și în domeniul protecției sociale județul Arad este un deschizător de drumuri, un model de bune practici la nivel național. Mă bucur să văd că DGASPC Arad este o instituție proactivă implicată în dezvoltarea și modernizarea sistemului de protecție specială pentru persoanele vulnerabile, schimbând în bine condițiile de viață ale beneficiarilor și familiile lor, iar prin implementarea acestui proiect oferirea de servicii sociale merge mai aproape de oamenii din județ, la nivelul comunităților locale”, declară Iustin Cionca, președintele CJA.
„Împreună cu colegii noștri din DGASPC Arad asistenți sociali, psihologi, economiști, educatori, tot ceea ce se află pe lista statelor noastre de funcții, avem o viziune alta decât cea de a oferi niște servicii primare beneficiarilor noștri. Dorim să oferim servicii de calitate care înseamnă în primul rând să fim aproape de oameni, de comunități, și în acest sens încercăm să încurajăm toate comunitățile locale, respectiv primăriile din județ, să dezvolte servicii pentru persoanele adulte cu handicap și pentru ceea ce înseamnă copii la nivelul fiecărei comunități. Doar împreună cu comunitățile locale, cu societatea civilă și cu biserica și bineînțeles cu sprijinul Consiliului Județean Arad vom putea merge mai departe și să fim o direcție performantă. Sunt mândră de direcția noastră, de colegii mei, de tot ceea ce facem împreună”, precizează Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.