Copiii și tinerii din România primesc lunar de la stat o sumă de bani, sub titlul de alocație de stat. Ultima modificare adusă sumelor de care beneficiază aceștia a fost realizată în 2015, atunci când acestea au crescut cu procente între 100% și 140%.
Alocațiile de stat pentru copii sunt împărțite pe patru categorii: copii mai mici de 2 ani, care nu au un handicap, copii mai mici de 2 ani, care au un handicap, copii mai mari de 2 ani, care nu au un handicap, respectiv copii mai mari de 2 ani, care au un handicap. Mai exact, creșterile din 2015 au făcut ca un copil mai mare de doi ani, care nu are un handicap, să primească în loc de 42 de lei pe lună, 84 de lei pe lună. În cazul copiilor cu handicap cu vârste cuprinse între trei și 18 ani, alocația a crescut în urmă cu trei ani de la 84 de lei la 200 de lei.
Cine primește alocație
Potrivit Legii nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat tuturor copiilor din România, de aceasta beneficiind toți cei cu vârsta de până la 18 ani, dar și tinerii majori, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional. De asemenea, primesc alocații de stat și copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.
Județul Arad
Curioși să aflăm care este situația în județul Arad, am consultat baza de date a Institutului Național de Statistică. Astfel, am aflat că în județul nostru au fost, în 2017, 74.201 beneficiari de alocație de stat pentru copii, număr aflat în continuă scădere în ultimii ani. În 2011, numărul acestora era cu aproape șapte mii mai mare. Ca procent din totalul național, alocațiile de stat din județul Arad reprezentau, în 2017, 2,04%. Pe categorii, cei mai reprezentați la nivelul Aradului sunt copiii mai mari de doi ani, care nu au un handicap: 66.179 de astfel de alocații. Acestora le urmează cei mai mici de doi ani, fără handicap, cu 6.658 de alocații.
Copii cu handicap
Avem, totodată, în județul Arad și 1.364 de copii care au un handicap. Cei mai mulți dintre ei au vârste cuprinse între 3 și 18 ani – 1.046, număr aflat în creștere față de anii precedenți. În creștere este și numărul copiilor mai mici de trei ani care au un handicap – 318 în 2017, față de 260 în 2011. De menționat că cei cu handicap primesc o alocație în valoare de 200 de lei până la vârsta de trei ani, față de cei fără handicap, care primesc alocația în cuantum de 200 de lei doar până împlinesc doi ani. Acestea se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare, pe care îl primesc părinții.
90 de milioane de lei
Conform acelorași date furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul 2017 statul a plătit copiilor din județul Arad aproape 91 de milioane de lei, la nivel național virându-se peste 43 de miliarde de lei în conturile părinților sau ale copiilor, cu titlul de alocație de stat. Deși numărul de copii a scăzut în ultimii ani în județul Arad, suma dată acestora a crescut de la 60 de milioane de lei în 2011, la aproape 91 în 2017, fapt determinat de mărirea cuantumurilor alocațiilor.
Indemnizații pentru familie
Pe lângă alocațiile pentru copii, statul mai oferă și alocații pentru susținerea familiei, adresate familiilor ce au în îngrijire copii și realizează venituri mai mici decât valoarea unui prag stabilit de lege. În medie, lunar, în 2017 beneficiau de această alocație 4.780 de copii din Arad, 3.730 fiind din mediul rural. Aceștia au primit în 2017, în total, aproape 4,9 milioane de lei. Cuantumul alocației de susținere a familiei este între 75 de lei și 408 lei, în funcție de venitul mediu lunar pe membru, numărul de copii și situația familiei (monoparentală sau parentală).
Citiți principiile noastre de moderare aici!