ARAD. În primele şase luni ale anului 2013, medicii arădeni au eliberat nu mai puţin de 52.375 concedii medicale însumând un număr de 275.940 de zile (756 de ani!). Ceea ce înseamnă că fiecare cetăţean al judeţului a beneficiat, în perioada 1 ianuarie-30 iunie, de aproximativ o zi şi jumătate de concediu medical.
În ceea ce priveşte numărul certificatelor de concediu medical, ne situăm peste media anului precedent, dar din punct de vedre al numărului de zile de concediu medical, suntem aproximativ la acelaşi nivel: peste 45.000 de zile de concediu pe lună.
Dacă ne raportăm la anul 2009 (când concediile medicale se eliberau mai mult sau mai puţin corect/justificat) suntem la nivelul a jumătate din cifrele raportate la acea vreme. Semn că, între timp, lucrurile s-au mai disciplinat puţin, iar medicii eliberează certificate medicale doar atunci când starea de sănătate a pacienţilor o impune. O altă explicaţie ar putea fi identificată chiar la pacienţi. Ei preferă să meargă la serviciu chiar şi un pic bolnavi, de teamă că, acumulând concedii medicale, şi-ar putea pierde locul de muncă.
Plăți de 8 milioane
Luna aprilie a acestui an a fost cea mai plină de concedii medicale. „12.789 de concedii medicale au fost depuse la Casa de Asigurări de Sănătate Arad de angajatori, în susţinerea cererilor de restituire înregistrate în luna aprilie” – precizează Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
Cele mai multe concedii medicale – aproximativ 50% – sunt eliberate de medicii de familie, după care urmează medicii de specialitate din ambulatoriu (aproximativ 30%) şi medicii din spitale (aproximativ 20%).
În ceea ce priveşte valoarea plăţilor efectuate de CAS Arad pentru concediile medicale acordate în primele şase luni din 2013, aceasta se ridică la 8.099.000 lei (mai mult decât în perioada similară a anului trecut). „Plata îndemnizaţiilor aferente concediilor medicale se suportă de angajator doar pentru primele cinci zile de concediu medical, iar în continuare, pentru zilele următoare de concediu medical, plata se suportă din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate” – subliniază Bianca Găicean.
CAS verifică
Pentru a se evita prescrierea concediului medical în mod nejustificat, personalul de specialitate al CAS Arad verifică documentele depuse de angajatori pentru angajaţii care au beneficiat de concedii medicale în luna pentru care se înregistrează cererea de restituire a sumelor achitate. „Pentru semestrul I al anului au fost depuse în total 4.381 cereri de către angajatorii de pe raza judeţului Arad. Din acest număr, au fost validate 2.992 cereri, 656 au fost respinse, 733 fiind încă în lucru” – spune purtătorul de cuvântr al CAS Arad.
Bianca Găicean confirmă că au existat şi situaţii în care, în urma verificării documentaţiei depuse la CAS Arad (cereri însoţite de concedii medicale) s-au emis refuzuri la plată. Dintre motive, enumerăm câteva: erori privind stabilirea cuantumului îndemnizaţiei de concediu medical, erori de completare sau declarare în Declaraţia 112, necompletarea tuturor rubricilor formularului de concediu medical, eliberarea de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor privind data acordării acestuia etc.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!