Rezultatele inițiale ale probei scrise a Examenului Național de Definitivare în Învățământ au fost publicate de Ministerul Educației marți, 24 iulie. Conform dosarului de presă întocmit de minister, în județul Arad au fost înregistrați în sesiunea 2023 un număr de 48 de candidați care nu au promovat examenul, respectiv 158 de candidați promovați – cu medii mai mari sau egale cu 8. Media reprezintă nota la inspecția, plus nota pe portofoliu, plus nota la proba scrisă înmulțită cu șapte, iar noul rezultat împărțit la 10. Au fost înregistrate în Arad 3 note de 10 la proba scrisă a Examenului Național de Definitivare în Învățământ, alți 7 candidați având note la proba scrisă între 9,5 și 9,99.
Procentul de 76.7% înregistrat de Arad este la același nivel cu cel înregistrat de județul vecin Hunedoara și mai mare cu 0.3% față de cel înregistrat de județul Timiș. Județul Alba a raportat 80.3% promovare, iar județul Bihor 78.6%. În ceea ce privește notele de 10 la proba scrisă, Aradul stă cel mai prost dintre vecini. Alba și Hunedoara au avut câte 4 note de 10, Bihorul a avut 5 note de 10, iar Timișul a avut 9 note maximale.
Cei trei profesori din Arad care au obținut nota 10 la proba scrisă – și au și media 10 – sunt Faur Ovidiu, profesor la Liceul Teoretic Pâncota (proba scrisă la religie penticostală), Gantner Kristian, profesor la Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” Arad (proba scrisă la istorie), respectiv Mudreac Larisa Carolina, profesor la Școala Gimnazială „Ilarion Felea” și Colegiul Național „Vasile Goldiș” (proba scrisă la arte vizuale). La polul opus se află un profesor educator de psihopedagogie specială din Arad, care a obținut nota 3.5 la proba scrisă. Acesta are, de altfel, și cea mai mică medie din județ – 5.45.
Rezultatul de anul acesta este semnificativ mai bun față de cel de anul trecut, când Aradul a avut 65.55% rată de promovare a examenului.
În țară au fost 8.485 de candidați cu drept de participare la proba scrisă, dintre care 8.008 au fost prezenți. 330 dintre aceștia din urmă s-au retras de la proba scrisă după ce au primit subiectele, iar alți 4 au fost eliminați pentru tentativă de fraudare a examenului. Spre centrele de evaluare au fost trimise 7.674 de lucrări, 2 lucrări fiind anulate în centrele de evaluare. A fost înregistrată o rată de promovare (medii mai mari sau egale cu 8) de 76,97% la nivel național. Cea mai mică rată de promovare a fost înregistrată în Olt – 61,29%, iar cea mai mare în județul Gorj – 83,33%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!