Aceste achiziții directe au fost realizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad în decurs de nouă luni, în perioada ianuarie-septembrie 2020. Am întocmit o listă cu firmele care au avut cele mai multe contracte semnate cu spitalul arădean, dar și cu cele mai mari achiziții directe făcute de „Județean”.
Totul a pornit de la o bază de date creată de Elena Calistru, președintele și co-fondatorul Funky Citizens, un ONG cu activitate în domeniul democrației. Aceasta a adunat laolaltă achizițiile directe realizate de toate unitățile medicale, serviciile de ambulanță sau direcțiile de sănătate publică în perioada ianuarie-septembrie 2020. În total, au fost „inventariate” aproape 380 de mii de achiziții directe, în valoare de peste 1,3 miliarde de lei.
Aproape zece pe zi
Din datele puse cap la cap de către Elena Calistru, am aflat că Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a atribuit în mod direct, așadar fără licitație, 1.800 de contracte în perioada menționată. În medie, aproape zece achiziții directe în fiecare zi lucrătoare din perioada 1 ianuarie-30 septembrie. Valoarea totală a acestora se ridică la 7.772.887 de lei, adică 1.614.033 de euro. Dintre cele 1.800 de contracte, 764 – peste 42% din total – au fost atribuite către 12 companii: Scop Medical SRL (31), Santomed SRL (32), Balton Med SRL (33), Artisana Medical SRL (38), Selgros Cash&Carry SRL (42), Bosanchi Mihaela Lenuța San Color Întreprindere Familială (46), Novomed International SRL (46), Evorevo SRL (57), BNBusiness (90), Nofka Grup SRL (94), BB Computer SRL (100), Zetman Kraft SRL (155).
Dintre acestea, cei mai mulți ani bani în urma achizițiilor directe de la SCJU Arad au fost încasați de Novomed International – 223.675 lei, cele mai multe achiziții directe fiind pentru benzi de imobilizare a pacienților agitați; Zetman Kraft – 277.890 lei, mare parte a contractelor fiind pentru consumabile medicale; Nofka Grup – 339.151 lei, principalele achiziții fiind de circuite de ventilație pentru pacienți, electrozi sau filtre pentru aparatura medicală.
Cele mai mari achiziții
Pe de altă parte, am întocmit și o listă a celor mai mari achiziții directe unice. Alpha Med 2000 Exim a încasat, de pildă, în urma unei singure achiziții directe, 105.105 lei. Banii au fost încasați pentru 32.500 de măști chirurgicale destinate personalului din spital, de la Unitatea de Primiri Urgențe și de la Medicină Legală. O altă achiziție directă a fost cea de la Ecolab SRL, pentru care SCJU Arad a plătit 133.646 de lei, pentru Servicii de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. „Topul” continuă cu Kadra Tech SRL, care a furnizat spitalului un sistem de pontaj, destinat spitalului TBC din Grădiște, pentru care „Județeanul” a plătit 134.178 de lei. Sanimed International Impex a încasat și ea 150 de mii de lei, pentru furnizarea de kituri de transport mediu viral pentru testele Covid-19. Topul continuă cu o companie de stat: Unifarm. Aceasta a încasat, în aprilie, 156.600 de lei într-o singură achiziție directă, pentru 60 de mii de măști (2,61 lei bucata). A doua cea mai mare achiziție directă a fost făcută de spitalul arădean de la compania Farmexim S.A. – 190.578 de lei pentru medicamente Darunavir, folosite în tratamentul HIV/SIDA și Covid-19.
UNIFARM, campioană
În vârful clasamentului se află tot Compania Națională „Unifarm” S.A., de data aceasta cu o achiziție făcută de „Județean” pe 13 mai. Pentru cinci mii de kituri de detecție a infecției cu noul coronavirus, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a plătit 193.671 de lei, conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Pe lângă cele două achiziții prezentate, Unifarm a mai semnat un contract de achiziție directă cu spitalul arădean, încasând în total 296.902 de lei în urma acestora. Totodată, în urma unor negocieri directe între SCJUA și Unifarm, compania de stat a încasat alte 839.820 de lei pentru alte șase contracte. Astfel, aceștia au încasat de la spitalul arădean 1.136.722 lei anul acesta, conform datelor din Sistemului Electronic de Achiziții Publice.
Alte instituții
În baza de date publicată de Elena Calistru au fost cuprinse și Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, Serviciul de Ambulanță Județean Arad, respectiv Direcția de Sănătate Publică Arad. Cele mai puține achiziții directe au fost făcute de centrul de transfuzie: 27 de achiziții, în valoare de 95.412 lei. Direcția de Sănătate Publică a atribuit și ea direct 153 de contracte, valoarea lor ridicându-se la 593.094 lei. Cea mai mare achiziție directă a DSP-ului a fost realizată în februarie și a avut ca obiect serviciile de curățenie a birourilor. Pentru acestea, DSP Arad a plătit către Daria&Carina SRL aproape 52 de mii de lei. Următoarele achiziții directe făcute de instituție au fost pentru achiziția unei hote microbiologice – 48.450 lei (de la Diamedix Impex SRL), respectiv pentru achiziția unor kituri de mediu de ransport viral pentru testele Covid-19 – două achiziții directe în valoare de 45.000 de lei fiecare, de la companiile Sanimed și Avena Medical. În cazul celei de-a patra instituții, Serviciul de Ambulanță Județean Arad, numărul achizițiilor directe a fost de 345. Suma dată pe cele 345 de contracte a fost de 605.046 lei. Cele mai mari trei achiziții au fost făcute de SAJ de la Armos Services – 50 de mii de perechi de mănuși, pentru 24.400 de lei, Libra Office IND – imprimate tipizate în valoare de 25.018 lei, respectiv Linde Gaz România – oxigen medical în valoare de 50.695 de lei.
Trimite articolul
XSe include și gipu lu Onel acolo????
Nu are importanță , achiziție directă sau licitație, tot firme de casă pnl câștigau, indiferent de preț.
-
Spalare pandemica de bani
Si spitalul ineu? Sau ei is curati?
onel trebuie urgent anchetat si bagat la puscarie e corupt pana in maduva oaselor!faceti dreptate!
Furaciuni mai mari ca in codru…….iar o parte din bani se reintorc la cei ce au semnat contractele (cei de la Sp.judetean) sub forma de spaga! Deci PNL…..PNL……PNL……auzi mai neamtule, care zilnic ne imbeti de capo cu PSD…..PSD……PSD……?!
Pe interlopii de la DEY care au pus stapanire pe spital impartind banii in stanga si in dreapta nu i-ati pus?
1.500.000 lei pentru interlopii de la DEY.
de aceea nu erau fese si medicamente ori scutece pentru cei varstnici!
oh de as fi eu Covid as stii unde sa imi fac tabara!!
Vremea furtișaguri lor și jafului banului public în toată tara,indiferent de cine administrează spitalele sau cine conduce judetul,fie liberali,fie pesedisti,toți un jeg și o mizerie umana.
cine sa voteze ce? alte jeguri ?
\