ARAD. Fie că nu le-a plăcut cum îi cheamă, fie că au dorit să renunţe la numele fostului soţ, fie că părinţii adoptivi au decis să schimbe prenumele copiilor adoptaţi, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad a primit solicitări de schimbare a numelui pe cale administrativă de la 79 de arădeni în anul 2022. Vechile şi noile nume sau prenume sunt date confidenţiale şi nu pot fi publicate. Totuşi, Cristina Oprean-Vlad, directorul executiv al DJEP Arad, ne-a explicat câteva cazuri care au dus la solicitările de schimbare a numelui înaintate de către arădeni. Pentru că, foarte important, cei care doresc să îşi schimbe numele trebuie să aibă motive bine întemeiate şi legale pentru a beneficia de această procedură. „Unele cazuri de solicitare de schimbare a numelui vin de la femei, în principal, care, după divorţ, aleg să păstreze numele fostului soţ. Ulterior, după o perioadă, doresc să renunţe la acel nume şi să revină la numele anterior. Alte cazuri se referă la persoane cu nume indecente sau ridicole. Potrivit legii, şi aceştia pot solicita schimbarea numelui sau prenumelui. Mai există categoria părinţilor care se despart şi, de exemplu, mama solicită schimbarea numelui copilului, datorită faptului că bărbatul a rupt în totalitate legătura cu familia. Aici, însă, este nevoie de acordul ambilor părinţi pentru modificarea numelui. Şi ar mai fi cazul adopţiilor, acolo unde părinţii adoptivi decid să schimbe prenumele copilului adoptat, să schimbe prenumele pe care copilul l-a primit la naştere”, ne-a explicat directorul executiv al DJEP Arad.
Procedura de schimbare a numelui nu este, însă, deloc simplă. Potrivit legii, cei care vor să îşi schimbe numele sau prenumele trebuie să depună, în acest sens, o solicitare, însoţită de toate documentele necesare, la primăria de domiciliu. Primăria trimite dosarul la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad, iar aici se efectuează verificările necesare. Dacă dosarul îndeplineşte cerinţele legale, se întocmeşte un referat cu propunerea de admitere a schimbării numelui pe cale administrativă, referat care este înaintat preşedintelui Consiliului Judeţean Arad. Preşedintele emite o dispoziţie cu privire la admiterea solicitării persoanei care vrea alt nume sau/şi prenume. „Dispoziţia aprobată de preşedintele Consiliului Judeţean vine la DJEP. De aici, noi o trimitem la primăria la care a fost depusă solicitarea, iar primăria o transmite persoanei care a cerut schimbarea numelui sau/şi prenumelui. Cu acea dispoziţie în mână, persoana respectivă se prezintă la primărie, unde se operează modificarea numelui în certificatul de naştere. Ulterior, în baza certificatului, persoana poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate pe care să poată fi trecut noul nume”, ne-a explicat Cristina Oprean-Vlad, directorul DJEP Arad. Aceasta ne-a mai spus că, după efectuarea acestor modificări, DJEP comunică noile date către mai multe instituţii din ţară, pentru a fi operate modificările necesare în ceea ce priveşte persoana care şi-a schimbat numele.
Cazier „curat”
Potrivit legii, una dintre condiţiile imperios necesare pentru ca o persoană să îşi schimbe numele este aceea ca persoana respectivă să aibă un cazier judiciar „curat”, să nu aibă condamnări sau alte probleme cu legea. Iar prevederea pare logică, dacă ne gândim la faptul că au fost situaţii în care arădeni cu probleme penale au încercat să îşi schimbe numele, în speranţa că vor scăpa de organele de anchetă. „Am avut cazuri de acest gen, însă schimbarea numelui sau prenumelui nu a fost posibilă tocmai pentru că existau probleme în ceea ce priveşte cazierul judiciar”, a declarat directorul DJEP.
Acelaşi CNP
Chiar dacă, printr-un fel sau altul, cei certaţi cu legea ar reuşi să îşi schimbe numele, aceştia nu vor primi o viaţă nouă. „Indiferent de numele pe care îl poartă, persoanele nu pot schimba niciodată, sub nicio formă, codul numeric personal. Fiecare persoană primeşte un astfel de cod la naştere şi, până moare şi chiar după aceea, acest număr este unic”, ne-a mai spus Cristina Oprean-Vlad.
Trimite articolul
XDe exemplu Carpaci ar trebui interzis,pană, ciurar,?????