Proba scrisă a Examenului de Definitivare în Învățământ de anul acesta a avut loc pe 22 iulie. Pentru a promova examenul, candidații au avut nevoie de un stadiu de predare în specialitate de cel puțin un an, de calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs și să aibă media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și evaluarea portofoliului profesional minim 8, dar cu note mai mari sau egale cu 7 la fiecare probă în parte.
148 de candidați s-au înscris la examen, însă doar 138 au întrunit toate condițiile necesare pentru a fi admiși la proba scrisă. La aceasta s-au prezentat 135, doi dintre aceștia părăsind sala de examen după primirea subiectelor. Astfel, din cei 132 rămași, care au predat lucrările la finalul probei scrise, 106 au medii mai mari de cea minimă – 8. Cea mai mică medie este a unui candidat din municipiul Arad, care a susținut proba la Educație muzicală și studii muzicale teoretice. Acesta a obținut, la proba scrisă, nota 2.4, media fiind 4.68.
Un singur candidat a obținut nota 10 la proba scrisă – un profesor de istorie de la Școala Gimnazială „Corneliu Micloși” Covăsânț, acesta având media generală a examenului 9.8. Cea mai mare medie a examenului a avut-o, însă, o profesoară de geografie de la Școala Gimnazială „Pavel Covaci” din Macea. Aceasta a avut nota 9.90 la proba scrisă și media generală 9.93. Spre deosebire de primul candidat, cel cu nota 10 la proba scrisă, aceasta a avut nota 10 atât la inspecție, cât și la portofoliu, în timp ce candidatul de la Covăsânț a obținut nota 10 pentru portofoliu și 9 pentru inspecția la clasă.
În comparație, candidatul cu cea mai mică notă la proba scrisă – 2.40 – și cea mai mică medie – 4.68 – a avut nota 10 atât la portofoliu, cât și la inspecția la clasă, în timp ce cel care a obținut singura notă de 10 la proba scrisă, a avut doar nota 9 la inspecția la clasă.
Cele 106 cadre didactice care au trecut cu brio de acest examen dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, profesorii putând ulterior promovării examenului să evolueze în carieră prin gradele didactice II și I.
Menţionăm, însă, că procentul menţionat nu a fost transmis oficial de către cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!