Am vrut să vedem pe ce s-au dat banii arădenilor în decursul anului ce stă să se încheie. Astfel, cu ajutorul agregatorului SEAP dezvoltat de Geeks For Democracy în cadrul proiectului „Banii Noștri”, am încercat să aflăm care au fost cele mai mari contracte – ca valoare – semnate de către autoritățile locale din Arad, sau de către autoritățile naționale, dar cu efect direct asupra județului nostru. Am aruncat un ochi și asupra achizițiilor directe, făcute fără licitație. Valoarea acestora a crescut considerabil față de anii trecuți, după ce anul acesta au fost dublate limitele până la care pot fi făcute achiziții fără licitație. Dar să vedem care au fost cele mai bănoase contracte ale anului 2022, în județul nostru.
Calea ferată, cea mai scumpă
Cel mai mare contract, ca valoare, este cel semnat de Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA cu asocierea de firme Webuild SpA Milano, SALCEF SpA și Partecipazioni Italia SpA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a liniei ferate dintre Ronaț Triaj și Gara Arad. Cu o valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei fără TVA, contractul prevede modernizarea liniei de cale ferată pe o distanță de peste 60 de kilometri, între Ronaț Triaj și stația de cale ferată Arad, respectiv reconfigurarea traseului de cale ferată dintre stațiile Aradu Nou și Glogovăț, pe o distanță de aproximativ 7 kilometri. În baza contractului vor fi modernizate și stațiile de cale ferată de pe traseu. Contractul a fost semnat pe data de 17 noiembrie 2022, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Centura municipiului
Al doilea contract al anului, ca valoare, a fost cel semnat de Consiliul Județean Arad cu firma PORR Construct SRL. Este vorba despre acordul contractual pentru contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de realizare a variantei ocolitoare a municipiului Arad – Est. Cu o valoare de aproape 260 de milioane de lei fără TVA, contractul va duce la construirea unei șosele care să ocolească municipiul, făcând legătura între DN69 Arad-Timișoara și DN7. Contractul are o durată de execuție de 25 de luni, din care 6 luni prestarea serviciilor de proiectare și 18 pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor. Contractul a fost semnat pe data de 13 octombrie 2022, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
UTA-Ștefan cel Mare
Urmează pe lista marilor contracte Primăria Municipiului Arad, cu contractul semnat pentru „amenajarea traseului de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și strada Ștefan cel Mare”. Cu o valoare de aproape 140 de milioane de lei fără TVA, contractul a fost semnat cu cei de la PAB România, care au subcontractat părți din lucrări către alte două companii. Contractul a fost semnat pe data de 17 ianuarie 2022, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Cele trei contracte menționate mai sus sunt singurele de anul acesta a căror valoare a trecut de 100 de milioane de lei.
Sântana, lider fără licitații
Când vine vorba despre cele mai mari achiziții directe realizate în 2022, orașul Sântana conduce în top. Pe 10 octombrie, primăria din Sântana a semnat cu Inteco Holding un contract pentru „Execuție lucrări de asfaltare străzi”, în valoare de 899.712 lei fără TVA. Pe 19 decembrie, aceeași primărie a semnat un alt contract, cu Aquaeduct SRL, pentru „Extindere canalizare în localitatea Sântana, străzile Vânători, 1 Mai, Liviu Rebreanu, Cloșca”, în valoare de 898.916 lei fără TVA.
A treia cea mai mare achiziție directă a fost făcută pe 5 octombrie, de Primăria Orașului Pâncota. Aceștia au semnat un contract cu Piatră Balast Impex SRL, pentru „Îmbrăcăminte bituminoasă pe străzile Traian, Cloșca și Mihail Kogălniceanu”, în valoare de 895.736 de lei.
Locul 4 revine Primăriei Orașului Sântana, cu un contract în valoare de 872.581, semnat pe 5 decembrie cu firma Nademi Stil SRL, pentru „Lucrări de amenajare a terenului pentru obiectivul Construire Centru Cultural”. A cincea cea mai mare achiziție directă a anului a fost făcută de Primăria Comunei Gurahonț. Aceasta a semnat un contract, pe 15 noiembrie, cu M.R.A. Association Construct SRL, pentru „Pietruire și asfaltare DC 34 (DJ 708 – Feniș)”, în valoare de 865.241 de lei.
Achiziții directe
În total, conform datelor colectate de agregatorul SEAP dezvoltat de Geeks for Democracy, autoritățile și instituțiile publice din județul Arad au semnat în decursul anului 2022, între 4 ianuarie și 27 decembrie, aproape 8.800 de contracte prin atribuire directă. Valoarea totală a acestora s-a ridicat la peste 300 de milioane de lei, fără TVA.
Limite dublate
În 2022, pragul maxim pentru achiziții directe a fost crescut semnificativ de către Parlament. Noile praguri până la care autoritățile și instituțiile publice pot efectua achiziții directe (fără organizarea unei licitații) sunt de 270.120 de lei fără TVA pentru bunuri și servicii, respectiv 900.400 de lei fără TVA când vine vorba despre lucrări. Până anul acesta, limita pentru bunuri și servicii era de 135.060 de lei, iar cea pentru lucrări de 450.200 de lei.
Trimite articolul
XFirmele familiilor politice au jubilat in Arad, avand in vedere faptul ca in anul 2022 au fost 251 de zile lucratoare in care s-au acordat 8800 de contracte cu atribuire directa rezulta ca zilnic in cele 251 de zile lucratoare s-au acordat cate 35 de contracte cu atribuire directa . Se pare ca firmele familiilor politice au stat mai mult prin primaria Arad decat la munca. Asa se castiga si devii bogat, nu muncind ! Cum s-au negociat acele contracte daca per ora ( 8 ore) cat munceste un salariat la primaria Arad (la ora 14 nu are rost sa mai suni la primarie ) s-au acordat mai mult de patru contracte cu atribuire directa?????!!!!!!!!
Intrebare: In Santana este nevoie de permis? Ca majoritatea drumurilor sunt drumuri de camp, din ce stiu, pe camp poti conduce si fara…
Voi va dati seama ce sume ciordesc astia ?