ARAD. Să fii medic legist și totodată femeie nu e deloc simplu, mai ales atunci când domeniul tău este unul „rezervat” bărbaților. Medicul Corina Crișan ne-a dezvăluit că atunci când a ales să profeseze mergând pe o specialitate care, cultural, era „rezervată” bărbaților, Aradul nu făcea excepție.
„E nevoie de multă anduranță, disponibilitate, un psihic puternic și echilibrat să practici medicina legală. Am mai spus asta, dar pentru mine personal, medicina legală presupune și o componentă socială, care mi se potrivește. În medicina legală interacționezi cu oameni îndurerați sau vătămați pe care trebuie să-i privești cu blândețe și, inevitabil, ajungi să cunoști tragedii care te impresionează, dar ești nevoit să rămâi cerebral pentru o activitate expertală riguroasă și imparțială”, ne-a mărturisit Corina Crișan.
Sentimentul datoriei împlinite
Și chiar dacă în acest domeniu răsplata nu vine prin recunoștința pacientului vindecat, Corina Crișan puncteză: „Ca medic legist trăiești din plin, sentimentul datoriei împlinite față de comunitate, când expertiza muncită de tine, completează investigația judiciară a unui omor sau a unui abuz sexual. Un medic curant țintește mereu binele pacientului, pentru medicul legist, binele comunitar prevalează asupra binelui individului. Este explicația pentru care, părerile oamenilor sunt împărțite, nu poți mulțumi ambele părți implicate la caz, uneori le nemulțumești pe ambele. Și totuși, medicina legală îți oferă satisfacții personale prin recunoașterea meritului tău ca legist în echipa de cercetare. Când această recunoaștere vine de la profesioniști, este suficientă pentru a mă simți împlinită profesional”.
Responsabilitatea socială
„Ca femeie, am înțeles că, medicul legist care își dublează responsabilitatea profesională cu una socială, reușește să construiască o relație mai specială cu comunitatea. Nu poți rămâne doar expertul medico-legal când expertizezi un copil abuzat sau victima unei violențe domestice. Trebuie să ai disponibilitatea de a răspunde prompt solicitării organelor judiciare, indiferent de oră sau zi. Dar când îmbrățișezi această specialitate, accepți că trebuie să faci și sacrificii. Pentru mine personal, nu este un efort, ci mai degrabă, îmi regăsesc rolul activ în intervențiile pentru descurajarea violenței în familie, în societate”, a continuat să ne împărtășească dr. Crișan.
„Am învățat să prețuiesc și mai mult viața”
Și chiar dacă meseria sa este adesea considerată ca fiind „în slujba morții”, Corina Crișan ne mărturisește că „am învățat să prețuiesc și mai mult, viața și valorile ei. Multe din cazurile expertizate în două decenii de activitate medico-legală şi-au lăsat amprenta asupra modului în care apreciez relațiile cu cei apropiați”.
Pe de altă parte, însă, atunci când se întoarce acasă după o zi în care luptat cu suferința și durerea altora, femeia, soția și mama Corina Crișan încearcă să ofere bucurie şi optimism.
„Am avut marea binecuvântare să am alături, pe acest drum greu de bătătorit, un soț minunat, doctorul Crișan, care fiind în aceeaşi profesie, cunoaşte şi înțelege lucrurile chiar mai bine decât mine. Fiica mea, Miruna a fost dintotdeauna un copil deosebit, aparte, care a ştiut să îmi transforme în fericire orice stare neplăcută. Doar alături de familia mea am avut încredere că o să răzbat în acest domeniu dificil şi predominant masculin.
Mereu am crezut că orice îşi pune în minte o femeie, până la urmă va răzbate şi îi va ieşi….astfel că, mesajul meu, pentru toate femeile, şi nu doar de 8 Martie, este: să aveți încredere în voi însevă şi să nu renunțați niciodată la determinarea voastră, pentru că în final veți reuşi!”
8 MARTIE. Actrița Angela Petrean-Varjasi, 20 de ani pe scenă
8 MARTIE. Dr. Maria Nicoară: „Femeia modernă trebuie să exploreze neîncetat”
8 MARTIE. Lilioara Stepănescu, pe „un drum asumat cu dragoste”
8 MARTIE. Gabriela Chiricheu: „Fiecare are parte de propriul drum”
Citiți principiile noastre de moderare aici!