Exact astăzi se împlinesc 32 de ani de când Lilioara Stepănescu lucrează în Primăria Arad. Este secretarul Municipiului Arad din 2006: până în 2009 a înlocuit secretarul în funcţie, iar din 2009 este titulară pe post. Practic, deţine a treia cea mai importantă funcţie din Primărie (după primar şi viceprimar) şi, în mod cert, e cea mai importantă femeie din instituţie. În ciuda acestui fapt, nu îi place deloc să iasă în faţă sau să facă declaraţii publice, preferă discreţia (totală, dacă se poate). Faptul că a răspuns provocării pe care Jurnal arădean/ Aradon i-a adresat-o de 8 Martie este o excepţie.
Femeie, ca orice alt funcţionar
Deşi numele funcţiei – secretar general – induce ideea că aceasta ar fi rezervată bărbaţilor, Lilioara Stepănescu spune că nu s-a confruntat niciodată cu vreo problemă de gen. De altfel, în țară, această funcție a fost și este ocupată în proporție egală de femei și de bărbați, dacă nu chiar balanţa înclină în favoarea femeilor.
„Nu am fost influențată de condiția de femeie în exercitarea funcției și nu m-am considerat niciodată discriminată. În instituție, lucrează mai multe femei în funcții de execuție și de conducere” – explică Lilioara Stepănescu.
În slujba semenilor
Este unul dintre cei mai longevivi oameni din Primăria Arad. A lucrat cu mai mulți primari și viceprimari și consideră că a crescut profesional alături, cu sprijinul și în jurul tuturor acestor oameni, cărora le e recunoscătoare.
„Domnul Cristian Moisescu, primul primar ales în primele alegeri libere de după Revoluție, a avut un impact extraordinar în viața mea și a multor oameni din instituție, mai ales pentru modul în care a redefinit rolul funcționarilor într-o instituție publică, indicatorii motivației în muncă orientându-se spre slujirea plină de devotament a semenilor și baza încredințării că lucrăm sub privirea Lui Dumnezeu și că nu suntem întâmplător în acest loc” – spune Lilioara Stepănescu.
Care crede ea că sunt calităţile care au făcut-o să reziste atâta timp în funcţie? „Calitățile care au concurat pentru rezistența mea în această funcție izvorăsc din credința în Dumnezeu, credință care ne proiectează pe principii altruiste, în vederea slujirii semenilor cu toată dedicarea. Este nevoie de muncă, disciplină, speranță, răbdare, dragoste și iertare, sacrificiu. O astfel de perspectivă resetează semnificația locului de muncă și transformă o slujbă oarecare într-o misiune, aceea de a face totul cât poți de bine, cu responsabilitate și implicare. Dedicarea cvasitotală acestei misiuni este, fără îndoială, o risipă de sine, de multe ori neobservată de nimeni, dar când îți asumi cu dragoste un astfel de drum, poate fi opera unei vieți” – crede secretarul general al Municipiului Arad.
Provocări, presiuni, amintiri
Deşi unii ar putea ar considera drept rigiditate exigenţa profesională impusă atât sieşi, cât şi angajaţilor, Lilioara Stepănescu nu s-a abătut de la standarde. „M-am străduit să particip în instituție nu doar la formarea de competențe profesionale, tipare și modele de lucru, ci să imprim un set de atitudini și valori privind munca și respectul pentru interesul public” – precizează secretarul Municipiului Arad.
Ca orice om cu funcţie, cu siguranţă a fost supusă şi multor presiuni în poziţia pe care o deţine. Cum a reuşit să le facă faţă? „În momente grele, pentru că au fost și astfel de momente, ca întotdeauna, Dumnezeu, prin propriile Sale căi, mi-a purtat de grijă așa cum poartă de grijă celor care se încred în El” – mărturiseşte Lilioara Stepănescu.
I-am cerut să ne spună care e cea mai frumoasă amintire pe care o are din Primărie. „Sunt multe amintiri frumoase cu și despre oameni, despre evenimente – ne-a răspuns. Este greu să evoc acum cea mai plăcută amintire. A fost un privilegiu să lucrez cu profesioniști și cu oameni remarcabili ca și caracter și personalitate.”
Omul şi oamenii
Am întrebat-o pe Lilioara Stepănescu cum a reuşit, de-a lungul anilor, să împace viaţa profesională cu viaţa personală, ce sacrificii a fost nevoie să facă.
„Am încercat să păstrez un echilibru între viața personală și cea profesională, dar nu am reușit niciodată, preocupările legate de munca mea ocupându-mi aproape toată ziua și adesea, chiar zile nelucrătoare și de concediu. Devotamentul pentru munca mea a determinat sacrificii în plan personal. Dacă aș fi avut copii, nu era posibilă o astfel de consacrare. Soțul meu m-a înțeles și mi-a fost alături mereu, cu gentilețe și dragoste, oferindu-mi liniștea, suportul și căldura familiei. Îi sunt recunoscătoare Lui Dumnezeu pentru acest om minunat” – mărturiseşte Lilioara Stepănescu.
Ea ţine să amintească şi echipa cu care lucrează – „profesionistă și dedicată slujirii oneste, cu corectitudine și conștiinciozitate, oameni extraordinari, prezențe discrete, dar care asigură prin munca lor atingerea obiectivelor noastre și fără de care nu aș putea duce la capăt misiunea mea.”
Timpul liber… nu prea există
Ne-am dorit să aflăm (şi) ce face Lilioara Stepănescu în timpul ei liber. Dar… „nu prea există timp liber. Chiar și atunci când mă simt în timpul liber, fac ceea ce fac foarte mulți profesioniști din țara aceasta. Ca să-ți menții competența pe post trebuie să citești, nu doar Monitorul Oficial, ci și revistele de specialitate, să analizezi noutățile de pe paginile instituțiilor publice relevante pentru activitatea noastră. Legislația este în continuă schimbare și presupune un efort semnificativ pentru a fi la zi. Niciodată nu știm cât trebuie și experiența îndelungată este bună, dar nu este suficientă. Avem nevoie de conectarea cu cei mai buni. Mă consult frecvent cu colegii din țară în vederea formării unei practici unitare în privința aplicării legii. Tehnologia ne ajută în acest sens, rețelele de comunicare sunt un real sprijin, dar cer și acestea timp. Împreună cu colegii secretari generali de municipii lucrăm la formularea de propuneri de îmbunătățire a cadrului legal, a proiectelor de acte normative puse în dezbatere publică și ne străduim să fim un suport pentru Asociația Municipiilor din România” – spune Lilioara Stepănescu.
Bucurie, vulnerabilitate, iubire
„Consider că fiecare zi trebuie să fie o zi de bucurie și încerc să trăiesc și să acționez în dependență de voia Lui Dumnezeu, în respectul legii și cu grijă pentru oameni, iertându-i pe toți cei care m-au rănit public și cărora le-am întors obrazul celălalt, făcându-mă mai vulnerabilă decât sunt, nu din slăbiciune, ci pentru că doresc să ofer lumii iertarea și iubirea creștină” – conchide Lilioara Stepănescu.
Şi mulţumiri…
Nu în ultimul rând, ea ţine să ne mulţumească pentru faptul că am ales-o să ne răspundă la câteva întrebări, de 8 Martie. „Vă mulțumesc în numele tuturor femeilor anonime, care muncesc, care fac sacrificii, care nu așteaptă altă recompensă decât să știe că și-au îndeplinit misiunea cu toată ființa lor” – încheie secretarul general al Municipiului Arad.
8 MARTIE. Actrița Angela Petrean-Varjasi, 20 de ani pe scenă
8 MARTIE. Dr. Maria Nicoară: „Femeia modernă trebuie să exploreze neîncetat”
8 MARTIE. Dr. Corina Crișan: „Orice îşi pune în minte o femeie, până la urmă va răzbate”
8 MARTIE. Gabriela Chiricheu: „Fiecare are parte de propriul drum”
Trimite articolul
XPoate apare pe portalul Primariei Arad cv-ul si declaratia de avere ale acestei doamne .
-
Da,vezi să nu ! nu ai să vezi,ce să spună cum a delapidat câteva milioane de €,cum a jonglat numai ea știe ca să scape de pușcărie