Canalizarea pluvială din zona Pasajului Voinicilor care, de câţiva ani încoace, produce inundaţii la fiecare ploaie mai serioasă ar putea fi rezolvată în următoarele luni.
La finele anului trecut Consiliul Local Municipal a aprobat actualizarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea canalizării pluviale din zona Pasajului Voinicilor. „După aprobarea Bugetului General al Municipiului Arad se vor aloca sumele necesare execuţiei obiectivului de investiţie. Compania de Apă Arad va realiza lucrările care sunt preconizate să înceapă în primăvara acestui an” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad. Valoarea investiţiei se ridică la 373.471.000 lei (80.316.300 euro), inclusiv TVA, durata de execuţie a lucrărilor fiind de cinci luni.
Aşadar, dacă promisiunile vor fi respectate iar lucrările vor începe cel târziu în mai (ultima lună de primăvară), ar trebui ca începând din luna octombrie a acestui an Pasajul Voinicilor să nu mai pună nicio problemă din punctul de vedere al canalizării pluviale.
La câteva ore după publicarea acestui articol, Primăria Municipiului Arad a revenit asupra subiectului, transmiţându-ne o informare cu următorul conţinut: „Pentru corecta informare a opiniei publice precizăm că valoarea investiţie pe care Primăria Municipiului Arad o va realiza în vederea reabilitării canalizării pluviale din zona Pasajului Voinicilor este de aproape 374.000 lei, aproximativ 80.000 de euro. Ne cerem scuze pentru interpretarea greşită a sumei din fişa obiectivului de investiţie (373,4710 mii lei)” – se arată în mesajul Primăriei.
Problemele
Potrivit primăriei, în prezent, în zona pasajului pe sub calea ferată Arad – Timişoara există un sistem de colectare şi evacuare a apei meteorice, compus din următoarele elemente principale: doi receptori de apă de tip bordură (câte unul pe fiecare sens de circulaţie), având dimensiunile suprafeţei de colectare de 50×10 cm; două cămine de colectare apă drenaj linii tramvai – degradate, fără capace; câte un racord de la receptori la staţia de pompare din ţeavă PVC de 300 mm; staţie de pompare apă pluvială din beton armat de tip cheson, DI=2,50 m, HI=4,50m; două electropompe submersibile de epuisment; Q=80 mc/h per pompă şi H=16 mCA; conductă de refulare din ţeavă PE-HD100, Pn6, De 160 mm.
„Din experienţa anilor trecuţi s-a constatat că în funcţionarea sistemului de colectare şi evacuare a apei există disfuncţionalăţi majore, în special în perioadele de ploi abundente, când se produc inundări ale pasajului, în zona joasă a acestuia, apa ajungând la 1,00 m adâncime, fiind practic întreruptă circulaţia pe această arteră importantă. Ba, mai mult s-a constatat faptul că, în noile condiţii de preluare a apelor convenţional curate din cartierul Micălaca, atât diametrul conductei de preluare a apei pluviale în sistemul centralizat, cât şi diametrul conductei de refulare din staţia de pompare Pasaj Voinicilor sunt subdimensionate.
Disfuncţionalităţile sistemului sunt date de capacitatea receptorilor de preluare a apei, caracteristicile pompelor de epuisment existente în staţia de pompare, dar şi de capacitatea de preluare a canalului în care se descarcă conducta de refulare, care de altfel este un colector de canal menajer cu diametrul de 200 mm. Capacitatea pompelor submersibile din dotarea staţiei de pompare Pasaj Voinicilor nu mai poate asigura o refulare eficientă a apei pluviale din chesonul staţiei de pompare, în intervalele de timp cu precipitaţii abundente.
De asemenea, cotele terenului din zona de referinţă, cu un minim în dreptul Pasajului Voinicilor, au ca rezultat în timpul ploilor torenţiale acumularea apei pluviale şi stagnarea acesteia atât pe partea carosabilă, pe trotuare, cât şi pe calea de rulare a tramvaielor. Acest fapt conduce la blocarea temporară a circulaţiei rutiere, pietonale şi a tramvaielor pe legătura rutieră dintre arterele de circulaţie aflate în categoria de mare importanţă din cartierul Micălaca, respectiv strada Voinicilor şi B-dul N. Titulescu” – se arată în expunerea de motive ce a însoţit proiectul de hotărâre aprobat în CLM.
Soluţia propusă
Potrivit Atelierului de Proiectare al Companiei de Apă, toate problemele enunţate mai sus ar putea fi rezolvate prin următoarele lucrări: amplificarea receptorilor de apă pluvială în zona pasajului, precum şi amplasarea de guri de scurgere în zona sensului giratoriu de pe B-dul Nicolae Titulescu, curăţirea şi reabilitarea staţiei de pompare existente, amplificarea capacităţii staţiei de pompare apă pluvială prin echiparea cu pompe de epuisment cu caracteristicile corespunzătoare (2 x 150 mc/oră), lucrări de reabilitare a conductei de refulare ape pluviale, prin mărirea capacitaţii de transport şi extinderea până la un colector pluvial cu capacitatea de preluare corespunzătoare, construirea unei conducte de refulare PE-HD De=225 mm, L=425 m, lucrări de reabilitare a colectorului de canal pluvial D=1000 mm, L=100 m, prin curăţire şi reabilitarea căminului de vizitare în care se debuşează conducta de refulare.
„Prin realizarea acestor intervenţii, se rezolvă problemele privind colectarea apelor din zonă şi mărirea capacităţii staţiei de pompare ape pluviale, precum, şi condiţiile de evacuare a apei meteorice din zonă, colectorul de canal pluvial în care se descarcă refularea staţiei de pompare având capacitatea de preluare suficientă” – arată reprezentanţii Companiei de Apă.
Preţ majorat cu 80% în 2 ani
Față de documentația întocmită anterior pentru canalizarea pluvială din zona Pasajului Voinicilor – aprobată prin HCLM 466/2016 – au fost realizate unele actualizări ale capacităților, respectiv ale indicatorilor tehnico-economici. Valoarea investiţiei a crescut în doi ani cu 80% (de la 202.607.000 lei la 373.471.000 lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!