ARAD. Începutul lunii august a fost momentul în care, în Arad, s-a confirmat primul focar de pestă porcină africană. De la confirmarea focarului, în data de 04.08.2020, numărul focarelor de boală în Județul Arad a ajuns la 44, cu un total de 834 porci domestici afectați (morți sau uciși) și 24 cazuri de porci mistreți (morți sau vânați), după cum a transmis Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad.
„Dacă anchetele epidemiologice efectuate în cursul lunilor trecute indicau omul ca prim vector responsabil de răspândirii bolii (prin nerespectarea unor norme minime de igienă în desfășurarea activităților de îngrijirea a porcilor și prin mișcarea necontrolată a porcinelor vii), ultimele anchete epidemiologice relevă o incidență crescută a bolii în exploatațiile ce au legătură cu mediul silvatic, fie prin activități umane în zonele silvatice, fie prin intermediul furajelor (porumb) recoltate recent și incluse în hrana animalelor înainte de trecerea unei perioade de depozitare de minim 30 de zile”, a declarat dr. Marcel Roșu, directorul DSVSA Arad.
În acest context și având în vedere apropierea sărbătorilor de Crăciun, pentru evitarea răspândirii bolii și blocarea activității de creștere și comercializare a porcilor, D.S.V.S.A. Arad recomandă depozitarea furajelor recoltate recent, în special a celor recoltate din zone aflate în apropierea pădurilor sau de pe soluri afectate de animale sălbatice, pentru o perioadă de minim 30 de zile, înainte de a fi incluse în hrana animalelor.
„Pentru a evita răspândirea virusului este necesar ca toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătate la animale și să respecte un minimum de norme precum: *să nu vândă/cumpere porcine fără acordul medicului veterinar; *să utilizeze echipamente de protecție cu destinație specială (haine și încălțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor); *să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți; *să evite contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din exploatații/zone contaminate; *să evite deplasările în zone afectate; *să evite achiziționarea de carne și produse din carne de porc din locuri
neautorizate sanitar veterinar; *să nu sacrifice animale bolnave și să nu depoziteze carne provenită de la animale suspecte de boală”, a subliniat dr. Marcel Roșu, director DSVSA Arad.
În final, D.S.V.S.A. Arad prin directorul Roșu atrage atenția că dacă nu se vor respecta toate măsurile impuse, sectorul creșterii porcilor poate fi total compromis. „Pe lângă pierderile economice importante cauzate de moartea și ecarisarea animalelor afectate, restricțiile privind mișcarea și comercializarea porcinelor impuse fermelor comerciale, dar și crescătorilor individuali, vorbim și de pierderi ce, în final, vor compromite acest sector, cu repercusiuni economice și sociale pe termen mediu și lung”, spune dr. Marcel Roșu.
citat: „Să nu se vândă sau să se cumpere porcine fără acordul medicului veterinar” Marcel Roșu
Trimite articolul
XDin ce partid faceau parte ??
Cum sa anunte cetatenii medicul veterinar,cand multi dintre ei ASCUND ca animalele sunt bolnave si le sacrifica si fac mezeluri din ele…au existat cazuri in judet,iar de DSV se stie acest lucru,dar nu am auzit sa se fi luat masuri contra acelora! In plus, tot prin acea zona , animalele mari si oile pasc la liber insotite de ciobani ! Asa nu se face contaminare si transmitere a bolii, ?? Intreb si eu pe dl Rosu,daca tot deschise discutia…Bine ca impui restrictii la deplasarea oamenilor prin zonele de agrement aflate prin paduri,iar pe cei CU ADEVARAT RESPONSABILI de transmiterea bolii ii lasi sa circule dupa bunul plac…Iti aminteste de povestea lui Creanga, “Prostia omeneasca”…
…. să se de-a o ordonanță de urgență prezidențială sau local ca să poarte și porci din cocină mască de protecție, iar întâlnirile publice la vălău să fie reduse la maxim doi porci/vălău!…..of, of- măi, măi!