Guvernul a adoptat vineri un proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei prevăzute în Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici.
Conform proiectului, urmează să fie alocată suma de 269.799,03 mii lei, reprezentând 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici pentru judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.
La Arad vor ajunge 8.636.000 lei. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” va primi de la Guvern 4.336.000 de lei, iar Filarmonica (de Stat) Arad va primi 4.300.000 de lei. De menționat faptul că deși instituția și-a schimbat denumirea, municipalitatea alegând să elimine „de Stat” din numele Filarmonicii, aceasta apare în continuare cu denumirea veche în anexa hotărârii de guvern.
Conform textului hotărârii, banii vor fi virați în conturile primăriilor în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ulterior urmând ca Primăria Municipiului Arad să transfere mai departe banii către cele două instituții de cultură, printr-o rectificare a bugetului local.
La nivel național, cei mai mulți bani îi vor primi Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca – peste 16 milioane de lei, Opera din Brașov – peste 12 milioane de lei și Filarmonica Moldova Iași – aproape 10,8 milioane de lei. La polul opus se află Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, căruia îi va fi alocată suma de 392 de mii de lei.
Citește și
Fără gală de operă, anul acesta. Spectatorii au trimis scrisoare deschisă primarului
Trimite articolul
XMa mir ca inca nu le-a venit ideia unora sa ”privatizeze” si aceste doua locasuri de cultura caci cladirile terenul si zona in care se afla ar fi tentante……
PS
Apropos , mai e ceva de distrus , pardon de ”privatizat” in Arad? Cred ca nu .
-
Sa speram ca pana la urma se va privatiza.
Doua institutii de stat in stat, inutile, dar subventizonate cu mangotzi grei din jebul contribuabilului, o situație tâmpă de care nu ne putem scăpa naibii, fiind similara cu cea a cetu-lui, si care se perpetuează la infinit, an de an, de ‘jde ani, inca de pe vremea cântării romaniei.
-
Se vede clar ca nu le ai cu cultura…doar cu ghiolbanela
-
Trebuie sa te dezamăgesc frateme-leu, pt. ca le am, dar soluția in cazul de fata, este privatizarea, dar nici intr-un caz continuarea stării de fapt.
-
in toata europa din care facem parte sunt foarte putine institutii de cultura care chiar produc profit restul sunt sustinute de catre autoritatile locale, asta e realitatea si se intampla de secole. Acum modul in care sunt cheltuiti banii si ce se face cu ei e alta discutie. Crede-ma pe cuvant nu sunt malitios. Acum depinde ce ne dorim, momentan suntem o comuna cu standarde de mare oras, dar obrazul subtire cu cheltuiala se tine.
-
-