ARAD. Cu 12 puncte pe ordinea de zi, şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului Local Municipal a durat doar opt minute (din care aproape două au fost alocate intonării Imnului de Stat). Toate cele 10 proiecte de hotărâre au fost aprobate, în ciuda unor mici intervenţii ale aleşilor opoziţiei.
Situaţie pe 11 ani
Prima luare de cuvânt am consemnat-o la chiar primul proiect de hotărâre, cel privind aprobarea și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, înregistrate de operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad. După ce a dat asigurări că aleşii PSD vor vota pentru acest proiect, social-democratul Gheorghe Săplăcan a exprimat următoarea solicitare: „Aş dori să mi se comunice în scris sumele aprobate pentru acoperirea pierderilor la CET în perioada 2008-2019.” Proiectul a fost aprobat cu unanimitate.
100.000 din 5 milioane
Următoarea intervenţie i-a aparţinut consilierului Gheorghe Furău, acesta luând cuvântul înainte de votarea proiectului privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2019. „După această repartizare, ce sumă rămâne Sănătăţii din cele 5 milioane aprobate la începutul anului? E vorba de cele 5 milioane alocate fostului Spital Municipal. Cât mai rămâne alocat la sfârşitul anului?E o rostogolire a banilor de câţiva ani: le aprobăm suma şi la sfârşitul anului le luăm banii” – a detaliat dr. Furău. Primarul Călin Bibarţ a replicat: „Ştiu că am avut sumă acordată Spitalului Judeţean pe care nu a fost capabil să o cheltuiască, să liciteze… Şi am luat-o înapoi şi încercăm să facem noi licitaţiile pentru că ei nu au putut să consume banii. Noi bugetăm, nu e rea voinţă” – a explicat edilul. Un răspuns punctual a fost oferit de către directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Claudia Grozavu: „După rectificarea aceasta, rămân pentru Reabilitarea faţadei clădirii ORL-Oftalmologie 100.000 de lei”. În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 17 voturi „pentru”, doi consilieri neparticipând la vot.
Creditele BERD…
Acelaşi Gheorghe Furău a luat cuvântul şi în cazul proiectului privind aprobarea Termenilor de referinţă pentru Proiectul Termoficare în Municipiul Arad. „Am înţeles că BERD-ul doreşte să facă o expertiză. Aş dori să întreb care este datoria Primăriei, a oraşului faţă de BERD în acest moment” – a spus alesul PSD. A răspuns directoarea economică Claudia Grozavu: „Sunt în derulare două credite BERD, fiecare a câte 20 de milioane de euro.” „Este cam jumătate din bugetul anual al oraşului” – a apreciat Gheorghe Furău. La rugămintea primarului Călin Bibarţ, Claudia Grozavu a mai precizat că gradul de îndatorare a Primăriei este de 13,5% comparativ cu 30% – cât ar fi nivelul maximal permis de Legea Finanţelor Publice locale. În ciuda contrelor, şi acest proiect a fost aprobat cu unanimitate.
Trimite articolul
XSi pentru asa ceva se ia o indemnizatie grasa…..basca celelalte avantaje ca si consiglier !!!
oare de ce in arad nu se pot atrage fonduri europene, ca in oradea , de exemplu? la arad se dau doar berd?