În luna august, înainte de încheierea anului școlar 2023-2024, în județul Arad existau 5 eleve care beneficiau de bursa pentru mame minore. Două dintre acestea sunt eleve la Liceul Special „Sfânta Maria” din Arad, alte două la Liceul Tehnologic Chișineu-Criș, respectiv una la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad.
În septembrie, prima lună a noului an școlar, numărul burselor pentru mame minore a crescut la 9. Câte două sunt înscrise la Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu și Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana. Restul sunt înscrise la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară și Liceul Teoretic Pâncota.
Pe lângă cele nouă mame care au ales să își continue studiile, județul Arad a înregistrat și trei cazuri de eleve care au abandonat școala după ce au născut. Este vorba despre trei fete de 14, respectiv 15 ani, de la Ineu, Zărand și Vinga.
Bursa pentru mamele minore se acordă fetelor care devin mame în timpul învățământului obligatoriu, cu condiția ca acestea să frecventeze cursurile. În cuantum minim de 700 de lei lunar, bursa le este acordată mamelor și după împlinirea de 18 ani, până la încheierea învățământului obligatoriu. Anul școlar 2023-2024 a fost primul în care Ministerul Educației a acordat burse pentru mamele minore, scopul fiind acela de a susține „participarea la educație” și de a preveni „abandonul și nereușita școlară”.
Conform metodologiei, elevele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa pentru luna respectivă. Aceeași metodologie arată că bursa pentru mame minore poate fi cumulată cu orice alt tip de bursă.
Un raport al organizației Salvați Copiii arată că aproximativ 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin din România, 30% din mamele minore (sub 18 ani) din Uniunea Europeană provin din țara noastră și unul din zece nou-născuți din România are o mamă adolescentă. În anul 2022, peste șapte mii de mame minore erau înregistrate în România, peste 400 dintre acestea fiind în județul Mureș, conform datelor Ministerului Familiei. În același an, în județul Arad erau între 100 și 200 de mame minore, județul aflându-se la mijlocul clasamentului național.