Avem parte de o premieră în orașul de pe Mureș. Poliția Locală Arad a promis, în urmă cu câteva luni de zile, că va veni cu date exacte despre fenomenul cerșetoriei și că va încerca să-l stopeze, acesta luând amploare în Arad. Totul a început cu momentul în care la sediul poliției locale din Micălaca au început să fie aduse aceste persoane. De atunci și până acum, cerșetorii dinm Arad au fost, cu toții, „scanați” de poliţiştii locali.
93 de cerșetori, în datele poliției
În total, spun polițiștii locali arădeni, este vorba de 93 de persoane depistate la cerșit ori care dorm pe unde apucă prin oraş. Unii dintre aceştia au fost aduși la sediul din Micălaca și de șase ori – semn că polițiștii locali au decis să-i „agaseze”. O treime dintre cei ajunși la sediul DGPL Arad prezentau semne vizibile de consum al aurolacului. De menționat faptul că persoanele ce prezentau simptome de consum ale unor alte substanțe psihotrope nu au fost conduse în sediul din Micălaca, fiind sesizate de urgență echipajele MAI și ale ambulanței ce au competență în gestionarea acestor situații.
73 sunt din afara orașului
În total, din cele 93 de persoane verificate de Poliţia Locală, 73 sunt din afara orașului.Majoritatea contravenienților care acționează repetitiv pe străzile din oraș sunt de sex masculin și provin din afara municipiului. 14 dintre cei 73 de bărbați sunt arădeni, alți 34 au domiciliul în județ iar 24 în afara județului. Situația este identică și în cazul femeilor. Din totalul de 20, doar 7 provin din municipiu, 7 sunt din județ iar 6 din alte zone ale țării.
Pe unde vin cerșetorii în oraș?
Care este povestea cerşetorilor din judeţ. Ne spun cei de la Poliţia Locală. Zi de zi, cerșetorii din județ vin cu trenul în municipiu, frecventează supermarketurile și revin seara, tot cu trenul, în localitățile de domiciliu. Ca și cum ar veni la „serviciu”. Ruta CFR Aradul Nou-Zădăreni-Felnac-Munar-Sânpetru German-Secusigiu este cea care alimentează dimineața orașul cu cerșetori proveniți din județ, mai spun poliţiştii locali.
Din Satu Mare și Sălaj, pe Mărului
În ceea ce privește oamenii străzii din alte județe, se remarcă numeric cei proveniți din Satu Mare și Sălaj. Aceștia reprezintă aproximativ o treime din totalul celor veniţi din afară. Cei mai mulţi și-au găsit adăpost pe strada Mărului. Restul regiunilor țării sunt reprezentate relativ uniform. Majoritatea sunt prezenți de mai mulți ani în Arad, trăind exclusiv din expediente, activități contravenționale și exploatarea ilicită a deșeurilor.
19 minori din cei 93
Din cei 93 de oameni ai străzii intervievați ori sancționați, 19 erau minori, respectiv 10 băieți și 9 fete. Cei 7 minori găsiți singuri au fost conduși la centrele DGASPC. Ceilalți 12 își însoțeau părinți în momentul în care aceștia au fost preluați de pe domeniul public de echipajele DGPLA.
73 de cerșetori, evaluați medical
Asistenții medicali din cadrul Direcției de Asistență Socială Arad au evaluat starea de sănătate a 73 de persoane care au trecut pragul sediului DGPLA din cartierul Micălaca. O persoană, suspectă de TBC, a ajuns la UPU Arad. Un om al străzii a fost transferat în adăpostul de noapte al DAS Arad, iar 7 dintre cei 19 minori asociați unor activități de apelare la mila publicului de către polițiștii locali cu atribuții de ordine publică au fost predați în grija asistenților sociali ai DGASPC Arad din Centrul de Permanență „Morcoveață”.
Între 500 și 200 de lei zilnic
Atunci când sunteți miloși și credeți că un leu dat unui cerșetor este o faptă bună, gândiți-vă câți bani fac pe zi aceste persoane, apte de muncă. Vă spunem și noi că aceștia câștigă mai mult decât un om muncitor, corect. Cerșetorii au probat capacitatea fizică de a călători periodic sau zilnic către locațiile din municipiu unde obțin banii prin mijloace ilicite (drept urmare, au capacitate de muncă), ne spun şi cei de la Poliţia Locală. Iar sumele de bani obținute zilnic de cerșetori, anterior începerii proiectului Primăriei Municipiului Arad, variau de la minim 50 de lei la peste 200.
Scandal și consum de alcool
Cele mai frecvente dintre abaterile săvârșite de persoanele din aceste categorii sunt: provocare de scandal și consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, comportament inadecvat, injurii, nesupraveghere a minorilor și îndemnarea acestora către acte de cerșetorie. Sancționat de Legea 211/2011, privind regimul deșeurilor și de HCLM 162/2006, privind gospodărirea municipiului Arad, abandonul de deșeuri pe domeniul public se înscrie și el în topul preferințelor cotidiene ale contravenienților.
Proprietarii de imobile, sub lupă
Şi împotriva proprietarilor care nu îngrijesc imobilele ocupate ilegal de oameni ai străzii s-au luat măsuri în ultimul timp. S-au dat, de pildă, sancțiuni, pe strada Grigore Alexandrescu (unde ulterior proprietarul a securizat clădirea) și pe străzile Dunării, Mărțișor și 9 Mai. Cu toate acestea, persoanele care apelează la mila publicului sunt, în continuare, prezente în zonele intens populate din municipiu.
Gara CFR, Piața Arenei, Piața Avram Iancu, zona centrală și proximitatea locașurilor de cult sunt punctele fierbinți în care cerșetorii merg „la sigur”, bazându-se pe mila cetățenilor care le oferă diferite sume de bani.
Sesizați la 0257 – 939
„Campania desfășurată de Direcția Generală Poliția Locală a condus la o reducere semnificativă a prezenței oamenilor străzii și cerșetorilor din zona centrală, însă persoanele din categoria respectivă continuă să-și facă simțită prezența în alte zone din oraș. Principala cauză o constituie disponibilitatea cetățenilor Aradului de a le oferi sume de bani. Îi rugăm pe arădeni să ne fie alături în acest demers și să ne sesizeze în continuare orice aspect care ține de atribuțiile noastre la numărul de telefon 0257 – 939. Pentru a putea stopa fenomenul cerșetorie îi rugăm pe arădeni să nu îi încurajeze pe cerșetori să revină pe stradă cu sume de bani”, au concluzionat reprezentanții Poliției Locale Arad.
Trimite articolul
XO nenorocire pentru Arad. Cersetori si mai ales drogati e plin pe strazile pe care deja nu mai ai curajul sa iesi !
Si cici din cei 93 îs romani și citi sunt țigani ?
Cladirea de pe Bd Milea nr 38 e ocupata -acum mai cu discretie-de o ceata de cersetoare ce bantuie in zona cofetaria Libelula-Ziridava-Piata Podgoria-Polivalenta si de indivizii ce le coordoneaza- ce stau pe la salile de pacanele in zona. Desi se bea cafeaua la ABC-ul alaturat, cei in drept sa vada se fac a nu-i vedea cum intra pe ferestrele de la demisol, in casa aceea de la Milea 38 ruinata deja de vagabonzi.Proprietarii nu fac nimic sa alunge vagabonzii si nici organele.Zona a devenit periculoasa din cauza lor.
Politia TF ce face ? Cu siguranta politistii ii stiu pe toti cei ce fac naveta, ca si pe cei ce stau in Triaj prin vagoane si in cladirile parasite de pe langa podul spre Gradiste.
Si pecosumatorii de droguri care se intind in fiecare seara pe centru pe cind ? Si pe aia care vind droguri cind ii opreste ca e plin la teatru pina la boul rosu tot timpul ?
Ce folos ca tot le pune pozele in ziar la nenorocitii astia …. ca dupa aia tot pe strazi.
Nu ne intereseaza sa le vedem pozele la aurolacii acestia ! Ne intereseaza sa nu ii mai vedem deloc in oras ca sint un pericol pentru mamele cu copii !
Dece nu sint alungati toti acesti criminali din oras ? Acesti paraziti sa mearga la ei peste Carpati nu sa ne faca orasul de rahat si mai ales primaru nu doar amenzi sa le dea ca oricum nu scot banii de la ei..Alungatul face mai mult
bai fratilor da pe drogatii de la un capat pina la celalalt a Aradului nu ii vede nimeni ???? si cum de au liber la toate nenorocirile distribuitorii de droguri care iau efectiv vieti ??? nu exista politie si lege pentru asemenea secaturi.
In parc la padurice se injecteaza drogatii cu seringi pe care le lasa acolo dupa ce le folosesc. Focar de HIV si sint violenti or sa imbolnaveasca si nevinovati cu sida si hepatite. Politia nu mai exista se pare.