ARAD. Puţin sub 100 de copii cu vârste de până la trei ani figurează în registrele medicilor pediatri arădeni ca suferind de malnutriţie proteino-calorică. Cifrele ne sunt furnizate de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, fiind valabile pe primele nouă luni din 2018. Potrivit CNSISP, 98 de copii de 0-3 ani cu malnutriţie erau rămaşi în evidenţele medicale la 30 septembrie, anul trecut. Dintre aceştia, 20 sunt cazuri noi, diagnosticate în primele nouă luni din 2018 – dublu faţă de perioada similară din 2017, când am avut doar 10 cazuri noi de malnutriţie proteino-calorică. Adică de insuficienţă a unuia sau mai multor elemente nutritive necesare pentru sănătatea și creșterea armonioasă a copiilor.
Primele cazuri sunt depistate la maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, singura unitate medicală din judeţul nostru selectată în Programul Naţional al Ministerului Sănătăţii, „Mama şi copilul”. Sunt copii cu greutate mică la naştere (sub 2.500 grame) care, ulterior diagnosticării, beneficiază de diverse soluţii pentru alimentaţie parenterală sau alimente cu destinaţie medicală specială pentru copilul cu greutate mică la naştere. Totul, pentru a fi recuperaţi şi a ajunge la un nivel de dezvoltare corespunzător vârstei. Ulterior, copiii sunt monitorizaţi la cabinetul medicului de familie sau al medicului pediatru. În cazurile fericite în care copiii au acces la astfel de cabinete.
În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad fac câteva recomandări: „În cazul sugarilor, este vitală alimentaţia la sân cel puţin şase luni de zile. Pe măsură ce cresc, este esenţial ca părinţii să le asigure copiilor o alimentaţie bogată în proteine de foarte bună calitate” – precizează dr. Carmen Donici, medic în cadrul Compartimentului de Promovare a Sănătăţii al DSP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!