„Unul din șapte copii din România are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii. La fel, în Regiunea Vest, unul din șapte copii are părinţii plecaţi la muncă în străinătate; în cifre absolute, vorbim despre 48.177 de copii. Din județele din regiune, conform statisticilor oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, în Caraș-Severin și Hunedoara sunt aproape 40% dintre copiii în această situație”, transmite Organizația Salvați Copiii România.
La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Timiș este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, 2.125 de copii, urmat de județul Caraș-Severin pe locul doi, cu 1.015 copii înregistrați, județul Hunedoara pe locul trei, cu 1.001 copii, și județul Arad pe locul patru, cu 986 de copii.
Conform aceloraşi statistici oficiale, care surprind doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială în anul 2022, la nivel național, dintre cei 72.627 de copii, 2.781 se află într-o situație suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecție specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.
“Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Organizația Salvați Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Implicarea directă în comunitățile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie”, mai subliniază Organizația Salvați Copiii.
Demersuri pentru armonizarea datelor
În vederea îmbunătăţirii procesului de identificare și monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate la nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială – Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, a făcut demersuri vizând armonizarea datelor colectate de sistemul de asistenţă socială şi de cel educaţional, către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei. O serie de recomandări metodologice în acest sens, însoţite de instrumentele comune de colectare a datelor au fost trimise în atenţia direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi inspectoratelor şcolare judeţene, urmând să fie utilizate în perioada de final a acestui an calendaristic.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a declarat: „Copiii care rămân în țară, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, sunt nevoiți să se confrunte cu probleme psiho-emoționale și sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înțelege pe deplin și a depăși traumele. Situația celor care nu au rude în țară în grija cărora să rămână este și mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autoritățile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvați Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru acești copii, care să contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora și la prevenirea instituționalizării lor.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!