Îi vedem pe stradă gesticulând, sau îi auzim vorbim singuri, ne abordează fară a ne cunoaşte şi, de multe ori, ne agresează. Îi ocolim, ne facem cruce şi ne bucurăm că nu sunt ai noştri, că nu trebuie să trăim zi de zi cu ei. Viaţa familiilor în care îşi duc traiul, între două spitalizări, poate deveni cu uşurinţă un calvar.
Agresiv dar …ameliorat
Cazul unui asemenea bolnav din localitatea arădeană Moroda este tipic pentru modul în care nu funcţionează sistemul de sănătate la noi. Spitalizat la Mocrea (ultima dată timp de doi ani), Jebel, Ştei, cu diagnosticul schizofrenie, G.I. a revenit acasă. Pe externare scrie ameliorat dar starea lui, potrivit declaraţiilor familiei, este foarte gravă.
„Ne ameninţă cu moartea, are halucinaţii, vrea să ne bată, nu putem dormi noaptea de frica lui”, mai ales că în casă sunt şi trei copii minori. „A început să ameninţe şi oamenii prin sat”, a mai precizat sora bolnavului, Gornic Diana.
Bolnavul este un cunoscut al poliţiştilor din zonă, fiind foarte agresiv, intervenţia lor fiind solicitată de mai multe ori. De fiecare dată când a fost internat, a fost dus la spital cu ajutorul poliţiştilor, al mascaţilor, lucru confirmat chiar de poliţiştii din localitate. „Este un pericol public, este extrem de violent şi greu de stăpânit. Nu înţeleg de ce îl tot trimit acasă”, povesteşte fostul şef de post, care a intervenit de nenumărate ori în încercarea de a-l linişti.
Verdict de la Parchet
Doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru a fi internat definitiv e nevoie de un verdict dat de Parchet, în cazul de faţă cel de pe lângă Judecătoria Ineu. Familia a făcut o cerere pentru a fi pus sub interdicţie şi a solicitat spitalizarea permanentă. Două dosare au fost depuse în urmă cu câţiva ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu pentru a obţine interdicţia, iar acum un al treilea este în lucru la Poliţia din Seleuş. Dar, în cele din urmă, decizia aparţine, se pare, medicilor.
Medicii se disculpă
Cel care i-a semnat externarea, medicul Antoniu Borzak, de la Spitalul din Mocrea, de altfel singurul medic la cei 170 de bolnavi cronici, a motivat prin ameliorarea stării lui mintale. „Asta-i boala, când l-am externat era ameliorat, dar dacă a început din nou să devină agresiv, îl internăm din nou”, a conchis el. Aici nu poate fi ţinut permanent, doar la Spitalul din Ştei”. A fost internat şi acolo dar, după o vreme, a fost trimis acasă, iar externarea a venit prin poştă la scurt timp după ce bolnavul ajunsese acasă. Fiecare judeţ cu bolnavii lui, au motivat medicii de acolo decizia luată. Din punctul de vedere al Casei de Asigurări de Sănătate, orice bolnav poate fi tratat în orice judeţ, dat fiind că fondul este unic, singura condiţie fiind ca spitalul să poată asigura condiţiile de securitate necesare unui asemenea caz, a punctat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al CAS Arad.
Medicul de familie, cel care trebuie să-i elibereze biletul de trimitere la spital, Mihuţ Gheorghiţă, destul de recalcitrant la telefonul nostru, cunoştea cazul şi susţine că le va elibera actul necesar pentru o nouă internare: „Dacă e atât de agresiv cum spun, să cheme poliţia să-l ducă şi le dau biletul de trimitere, eu nu mai merg acolo. Ultima dată când am fost acolo, în urmă cu câţiva ani, a aruncat în mine cu un lemn. Nu-mi risc viaţa”, a justificat el reţinerea faţă de caz.
Frica şi refuzul
E drept că în momentul în care revine acasă, toţi intră în panică. Bărbatul în floarea vârstei, peste 1,80 înălţime, cu o greutate peste 100 kg, e cam greu de stăpânit. Frica e suficient de mare, ca acum, în acest nou dosar, vecinii să refuze să mai dea declaraţii, în calitate de martori, legate de agresivitatea lui.
Singurii care trebuie să-i facă faţă sunt cei din familie: două femei (mama şi sora) şi trei copii. În cazul unei nenorociri, nu va putea fi nici măcar pedepsit iar medicii vor susţine că starea lui, în momentul externării,… era ameliorată.
Contraexemplu
Un alt bolnav, din aceeaşi localitate, stă la Mocrea de mai bine de zece ani, fără a fi externat nici măcar o dată. Şi nu e agresiv, după spusele celor din Moroda.
Reparaţii la Spitalul de Psihiatrie Mocrea
S-a sfintit biserica de la Spitalul Mocrea
Citiți principiile noastre de moderare aici!