„Banii altora sunt cei mai buni” pare a fi deviza după care s-a ghidat administraţia locală din comuna Bîrzava. Primarul Gabriel Faur, împreună cu echipa pe care o conduce, a făcut tot posibilul să acceseze cât mai multe fonduri nerambursabile, atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la Guvernul României. Şi asta pentru că investiţiile mari, importante, înseamnă bani mulţi, bani pe care o comună nu îi are în bugetul local sau pe care îi direcţionează spre alte obiective. Dar primarul Gabriel Faur a găsit soluţia: a întocmit proiecte pe care le-a depus pentru finanţare. Iar parte dintre aceste proiecte s-au transformat în bani pentru comună. „Pe fonduri europene am modernizat un drum agricol de 15 kilometri, dintre care trei kilometri sunt asfaltaţi. Drumul face legătura între localităţile Bîrzava, Monoroştia, Căpruţa şi Lalaşinţ. Aveam nevoie de acest drum pentru circulaţia utilajelor agricole, aşa că am depus un proiect şi am reuşit să câştigăm un milion de euro nerambursabili de la Uniunea Europeană”, explică primarul. Dar nu numai acest obiectiv a fost realizat cu bani europeni. O sumă de 100.000 de euro a venit, tot de la Uniunea Europeană, pentru realizarea unui centru de informare turistică. Asfaltarea unui drum comunal lung de patru kilometri în satul Lalaşinţ şi reabilitarea şi modernizarea şcolii generale din Bîrzava au fost alte investiţii pentru care s-au primit fonduri europene nerambursabile.
De la buget şi de la Guvern
Pe lângă investiţiile realizate în ultima perioadă cu bani de la Uniunea Europeană, Bîrzava a depus proiecte şi a primit fonduri şi de la Guvernul României. Iar aceste fonduri au fost cheltuite în modernizarea infrastructurii rutiere, un segment foarte important pentru comunitate. Aşadar, cu banii veniţi de la Guvern, în comuna arădeană a fost turnat asfalt pe şapte kilometri de străzi interioare ale localităţilor Bîrzava şi Monoroştia şi au fost achiziţionate trei microbuze care sunt folosite la transportul copiilor spre şi dinspre şcolile pe care le frecventează. Dacă trecem la investiţiile realizate din bugetul local, aici poate fi bifată construirea sălii festive din localitatea Monoroştia, dar şi reabilitarea şi dotarea căminelor culturale din comună. Străzile pe care nu a ajuns asfaltul nu au fost abandonate. Primăria s-a ocupat de pietruirea şi repararea drumurilor. Asta până în viitorul apropiat, când şi acestea ar putea fi asfaltate. În plus, a fost realizată şi o investiţie pentru tinerii din comună, după cum spune primarul Gabriel Faur. „Este vorba despre un teren sintetic în localitatea Bîrzava”, explică edilul de pe Valea Mureşului.
Şi la distracţie
La fel ca peste tot, oamenii trebuie să se mai şi destindă, să se relaxeze, să se distreze. Iar, în acest sens, primăria din Bîrzava organizează anual o petrecere de Ziua Femeii. „Anul acesta, la sărbătoare au participat aproximativ 400 de femei”, spune primarul Faur. În plus, toţi locuitorii comunei sunt invitaţi în fiecare an la Zilele Comunei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!