S-a produs şi a doua schimbare de care vă vorbeam în urmă cu mai bine de o lună. Directorul CET Hidrocarburi, Cornel Alicescu Bobancu, a fost schimbat din funcţie, la nici trei săptămâni după ce directorul CET Arad, Pavel Moisă, fusese şi el înlocuit, tot prin decizia consiliului de administraţie al acelei centrale. Începând de luni, căci atunci a avut loc cea de a doua schimbare, cele două centrale au, ambele, directori noi, care vor sta pe fotoliile cu pricina până la momentul la care va avea loc fuziunea CET. Aceasta a fost programată a se finaliza undeva la începutul lunii februarie.
Dacă în cazul CET Arad, aşa cum am anunţat, situaţia a fost mai simplă, căci directorul Pavel Moisă urma să se pensioneze, iar numirea timişoreanului Aurel Matei a „curs” parcă, la CET Hidrocarburi a fost vorba de o schimbare din funcţie, fostul director Bobancu revenind la funcţia pe care a ocupat-o în cadrul centralei înainte de a deveni manager. Săptămâna a început și ea în forță, la CET Hidrocarburi. Consiliul de administraţie de aici a decis schimbarea directorului Cornel Bobancu, căruia i se reproșează faptul că nu s-a ocupat de problema rețelelor, locul acestuia fiind luat de un angajat al centralei, Victor Ciulean.
Acesta va conduce destinele centralei de la Polivalentă până cel puţin în februarie, luni pentru care a primit mandat, atunci când întreaga procedură a fuziunii ar trebui să ia sfârşit, dar este posibil, conform zvonurilor, să conducă din februarie şi destinele CET-ului unificat.
Ar trebui menţionat poate aici faptul că, săptămâna trecută, consilierii locali municipali au votat pentru fuziunea celor două CET-uri propusă de executiv (cu 17 voturi pentru şi 4 abţineri – ale celor din AGA societăţii), după ce în 2009 aleşii din acel mandat votaseră pentru scindarea centralei în două, în scopul atragerii de fonduri europene pentru certificate verzi. Banii europeni nu au venit, însă cele două CET-uri au acumulat datorii peste datorii, la furnizori, dar şi între ele. Atât de multe încât se vorbeşte de mai bine de un an de varianta în care arădenii vor rămâne la iarnă fără căldură. Fuziunea ar trebui să ne scape de acest pericol, dar până atunci rămâne doar să sperăm că cele două CET-uri vor reuşi să furnizeze agent termic în iarna 2016 -2017.
Doi din trei directori
Revenind la povestea schimbării directorilor a trei societăţi comerciale, Recons, CET Arad şi CET Hidrocarburi, prima mişcare a avut loc la CET Arad, acolo unde mandatul directorului general Pavel Moisă a expirat pe 29 august iar pe 30 august, locul său a fost luat de timişoreanul Aurel Matei, cândva director la Colterm Timişoara. CET Arad, una dintre cele mai încercate societăţi din subordinea CLM, are datorii de peste 100 de milioane lei, dar şi cu 80 de milioane de recuperat de la CET Hidrocarburi.
În picioare, la Recons
Singurul director din cei trei enumeraţi care a rămas în picioare în pofida zvonurilor anunţate de ziarul nostru, este directorul Recons, Nicolai Puha, care, deşi se apropie de pensionare iar mandatul său a expirat, a mai primit de la consiliul de administraţie al societăţii încă patru luni de management. Un fost primar de oraş ar fi urmat să-i ia locul, însă e posibil ca acest lucru să aibă loc doar în ianuarie, din varii motive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!