ARAD. Așa cum vă informăm într-un material anterior, fațada Palatului de Justiție – monumentul istoric în care își desfășoară activitatea Tribunalul, Judecătoria, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad și DIICOT – Biroul Teritorial Arad – va fi reabilitată și va fi realizat și un nou iluminat arhitectural al clădirii. Termenul de executare al lucrării era până la sfârșitul acestui an, iar din cauza acestui lucru – timpul foarte scurt de executare – nu s-a înscris niciun constructor pentru a realiza reabilitarea. Așa că a fost nevoie de găsirea unei alternative.Președintele Tribunalului Arad, judecătorul Flavius Bradin explică:
„Inițial, termenul de executare a lucrării era până la sfârșitul acestui an. Am avut o primă încărcare în SEAP a documentației, dar din cauza termenului scurt de execuție a lucrării nu s-a înscris niciun constructor. Am făcut demersurile la minister, am reușit să obținem ca investiția să se deruleze pe parcursul a 12 luni de la data încheierii contractului și, practic, în momentul de față, am realizat cea de-a doua încărcare a documentației în SEAP. Sper ca la începutul lunii august, oricum sigur în cursul lunii august, să demarăm lucrările de reabilitare a fațadei. Așa cum se poate observa, multe dintre ornamentele care sunt pe Palatul de Justiție sunt deteriorate, există riscul de prăbușire a unor piese, soclul este afectat de igrasie. Clădirea n-a mai suferit zugrăveli, revopsiri din anul 1998/2000”.
În momentul de față, lucrarea a fost atribuită, contractul s-a semnat și urmează partea de proiectare, iar apoi începerea lucrărilor de reabilitare. Investiția se ridică la o valoare de 3.030.000 de lei, aproximativ, bani proveniți din fondurile Ministerului de Justiție.50 de grade Celsius în birouriDespre lucrările de reabilitare din interiorul clădirii Palatului de Justiție, președintele Tribunalului Arad spune că „în momentul de față, noi ne-am bucurat că am reușit să facem o zugrăvire, o igienizare interioară a întregului Palat de Justiție, urmare a faptului că, la finalul anului trecut, s-au finalizat lucrările de climatizare a interiorului Palatului de Justiție, au fost montate aparate de aer condiționat în sălile de judecată și în birouri. În sfârșit, am intrat cumva într-o normalitate pe perioada verii, fiindcă existau birouri în care temperatura se ridica și la 50 de grade Celsius. Sistemul de ventilație trece prin toate birourile, au fost montate ventiloconvectoare care realizează răcirea întregului Palat de Justiție. Este posibil ca sistemul de ventiloconvectoare să fie aplicat și pentru încălzirea Palatului de Justiție, deci s-a prevăzut să se realizeze și răcirea, și încălzirea. Oricum, am păstrat și sistemul de încălzire pe bază de radiatoare. La iarnă, vom vedea care dintre cele două sisteme va fi mai eficient energetic”.Speranța, în banii din PNRRDespre ce lucrări ar mai putea fi efectuate la Palatul de Justiție, președintele Tribunalului Arad spune că și-a propus și și-ar dori înlocuirea geamurilor clădirii, însă fiind vorba despre o clădire monument istoric, lucrurile sunt puțin mai complicate.
„Mi-am propus și mi-aș dori să se realizeze inclusiv înlocuirea geamurilor Palatului de Justiție fiindcă, după cum ușor se poate observa, sunt geamuri din lemn, geamuri vechi, multe dintre ele deteriorate. Soluțiile tehnice care se pot aplica, fiind o clădire monument istoric, sunt doar de înlocuire a geamului interior și păstrarea feței exterioare sau foii exterioare a geamului. De aceea, nici nu am văzut vreun impediment de a face prima dată lucrările de renovare a fațadei și apoi putem încerca să obținem fonduri pentru reabilitarea termică, înlocuirea geamurilor. Sperăm ca acest program PNRR să fie un prilej în a obține fonduri în vederea realizării acestui proiect. Noi am cerut fonduri de la ministerul justiției pentru a realiza prima etapă, întocmirea documentației necesare accesării fondurilor europene, deoarece trebuie să existe o expertiză tehnică a clădirii care să confirme că, prin lucrările realizate, se asigură un plus de creștere, de eficiență tehnică a clădirii”.
Reabilitare la judecătoriile Ineu și LipovaAceleași intenții există și în privința judecătoriilor Ineu și Lipova, de a obține fonduri pentru realizarea reabilitării energetice a acestora. „Acolo nu suntem ținuți de faptul că imobilele sunt monument istoric și, ca atare, vom putea merge inclusiv pe panouri voltaice, fotovoltaice, pompe de căldură, termosistem. Din păcate, la Palatul de Justiție din Arad doar geamurile s-ar preta a fi eligibile prin acest program”, a explicat președintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin.
Trimite articolul
XSe vede ca acolo unde exista spirit managerial,exercitat cu profesionalism de cunoscatori a prevederilor legale,se poate face o lucrare de calitate,speram.